Comisia Europeană vrea să introducă 5G în avioane și Wi-Fi pe șosele. Pasagerii vor putea folosi telefoanele 5G în toate cursele aeriene din UE

Comisia Europeană vrea să introducă 5G în avioane și Wi-Fi pe șosele. Astfel, pasagerii vor putea folosi telefoanele 5G în toate cursele aeriene din UE, la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectați la rețele mobile 5G de la sol.

24 nov. 2022, 21:41
Comisia Europeană vrea să introducă 5G în avioane și Wi-Fi pe șosele. Pasagerii vor putea folosi telefoanele 5G în toate cursele aeriene din UE

​Comisia Europeană vrea să introducă 5G în avioane și Wi-Fi pe șosele. Pasagerii vor putea folosi telefoanele 5G în toate cursele aeriene din UE, la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectați la rețele mobile 5G de la sol.

Citește și Primele avioane vor ateriza pe aeroportul din Brașov la finalul anului 2023. Directorul General TAROM a făcut anunțul

„5G va permite furnizarea de servicii inovatoare pentru călători și oportunități de creștere pentru companiile europene. Cerul nu mai este limita în ceea ce privește posibilitățile oferite prin conectivitate ultrarapidă și de mare capacitate.”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Încă din anul 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul avioanelor, care le-a permis companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice și de date pasagerilor care zboară în UE. Astfel, această actualizare a deciziei Comisiei Europene privind punerea în aplicare a comunicațiilor mobile la bordul aeronavelor este un ”deschizător de drumuri”, pentru implementarea la scară largă a serviciilor 5G.

Cum vor funcționa serviciile 5G la bordul aeronavelor

Serviciul 5G va fi furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de rețea speciale (așa-numita „pico-celulă”), iar cu ajutorul unei rețele prin satelit, între avion și rețeaua mobilă de la sol, pasagerii vor putea să se conecteze la internet, să transmită apelui, texte și date.

Pe lângă această hotărâre, Comisia Europeană a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvență de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme și autobuze.

Astfel, aceste decizii al Comisiei Europene sunt practic, deschizătoare de drumuri pentru inovare mai ales în industria autovehiculelor, dar și pentru aplicații în metavers. În conformitate cu decizia de punere în aplicare modificată, statele membre pun la dispoziție benzile de frecvență de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023.

 Citește și Companiile care au înregistrat profituri-record în ultimii doi ani oferă bonusuri de 500 de euro fiecărui angajat