Comisia pentru agricultură a dat raport favorabil noului Cod Silvic care limitează achiziţia de lemn

Deputaţii din Comisia pentru agricultură au dat marţi raport favorabil modificării şi completării Legii nr.46/2008 - Codul silvic, unul dintre amendamentele admise vizând limitarea la maximum 30% a achiziţionării din masa lemnoasă a României de către un operator economic iar un altul - acordarea dreptului de preemţiune în utilizarea lemnului producătorilor din industria mobilei, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
17 iun. 2014, 17:16
Comisia pentru agricultură a dat raport favorabil noului Cod Silvic care limitează achiziţia de lemn

În opinia ministrului Mediului, Doina Pană, amendamentul referitor la limitarea la 30% a cumpărării din masa lemnoasă a ţării este o măsură benefică, întrucât se dau ‘şanse egale tuturor firmelor şi se înlătură monopolul pe piaţă’, în condiţiile în care sunt ‘multe firme mari din străinătate care deţineau mult peste 50% din prelucrarea şi exploatarea masei lemnoase din România’.

Cât priveşte noul Cod silvic, aceasta a spus că el vine cu o serie de reglementări care până acum nu au mai fost. ‘Legat de statutul pădurilor parc şi al celor cu scop recreativ şi instructiv, de reglementări clare de amenajamente silvice care nu mai sunt obligatorii pentru indiferent cât de mică este suprafaţa şi cu măsuri de susţinere a proprietarilor mici de păduri, în sensul de a se face contracte de administrare pe minimum zece ani şi atunci au dreptul să exploateze un volum de maximum trei metri cubi pe hectar pe an, deci ceva stimulativ’, a declarat după şedinţă ministrul Mediului.

Doina Pană a evidenţiat şi noua reglementare a modului în care se va face exploatarea forestieră, ‘adică printr-o hotărâre de guvern, şi nu printr-o lege organică, astfel încât să se modifice foarte repede’.

Pe de altă parte, ministrul Mediului şi-a exprimat regretul cu privire la respingerea amendamentului privind înfiinţarea jandarmeriei pădurilor: ‘Singurul amendament care nu a trecut şi mă supără acest lucru e legat de jandarmeria pădurilor. Eu încă sper că va trece, pentru că îl consider un lucru benefic’.

Referitor la pădurile parc şi cele recreativ-instructive de agrement, Pană a spus că primele înseamnă ‘nescoaterea’ din fondul forestier. ‘Nu ai voie să defrişezi, nu ai voie să tai arbori, dar poţi permite alei şi piste pentru biciclişti, iluminat, chioşcuri de informare, o zonă în care populaţia să se poată simţi bine. O a doua categorie, mai complexă, va fi cea a pădurilor cu scop recreativ şi instructiv, la care să permită scoaterea din circuitul silvic cu punerea la dispoziţie a unei suprafeţe echivalente de teren pentru reîmpădurire în locul acesteia, unde vor putea exista tabere recreative pentru copii’, a precizat ministrul.

Deputata PDL Lucia Varga a susţinut că în forma actuală Codul silvic nu va putea realiza obiectivele pe care şi le-a propus, şi anume oprirea tăierilor ilegale şi folosirea lemnului recoltat legal cât mai aproape de locul de recoltare, practic, de a sprijini agenţii economici din industria de prelucrare a lemnului.

‘E diferenţă de viziune între felul în care am vrut să punem ordine în pădurile din România şi ceea ce am votat astăzi în comisie. Principiile de bază, cum ar fi vânzarea lemnului măsurat, şi nu estimat, dreptul de preempţiune acordat agenţilor economici din industria mobilei, care s-a votat ca o recomandare, şi nu ca principiu de bază, sau sprijin pentru proprietarii de păduri, aceste amendamente nu au trecut şi mă voi lupta în plen. Sper ca în Comisia juridică, care şi ea trebuie să întocmească un raport, să pot convinge colegii asupra necesităţii formei propuse de noi. Sunt un pic dezamăgită, dar viitorul ne va arăta că soluţiile propuse de mine sunt cele corecte. Sunt sceptică că o astfel de lege poate să facă ordine în pădurile din România’, a afirmat deputata liberală.

Codul silvic a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, urmând ca miercuri să fie supus dezbaterii în Comisia juridică.