Adrian Sârbu, audiat în Comisia SRI: Prezenţa SRI în câmpul mass-media, distrugătoare. Audierile lui Băsescu şi Andronic, amânate

Comisia parlamentară de control al SRI l-a audia miercuri, de la ora 14, pe Adrian Sârbu, patronul Mediafax, în timp ce audierile patronului Evenimentului Zilei, Dan Andronic, şi a lui Traian Băsescu au fost amânate penru o dată ce va fi anunţată ulterior.

RomaniaTV.net
01 nov. 2017, 04:53
Adrian Sârbu, audiat în Comisia SRI: Prezenţa SRI în câmpul mass-media, distrugătoare. Audierile lui Băsescu şi Andronic, amânate

UPDATE: Patronul media Adrian Sârbu a ajuns la Comisia SRI, acolo unde a fost invitat după dezvăluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir.

Întrebat care este subiectul audierii sale, Adrian Sârbu a declarat că va vorbi despre implicarea SRI în presă şi urmările acesteia.

„Am venit pentru că am fost chemat. E o obligaţie cetăţenească. Nu am venit în trecere, să dau bună ziua şi să plec. Am venit să vorbesc despre curaj, nu despre frică. Mă încurajează decizia preşedintelui comisiei SRI de a ţine în viaţă audierile pe această tematică, prilej unic de când există Parlamentul după 1989. Mă încurajează Daniel Dragomir care îşi riscă libertatea dezvăluind practici neconstituţionale ale serviciului într-o anumită perioadă. Mă încurajează poziţia publică a noului director SRI, care promite transparenţă şi retragerea Serviciului Român de Informaţii din diverse câmpuri tactice în graniţele mandatului său stabilit de lege şi Constituţie. Voi vorbi despre prezenţa perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016”, a declarat Adrian Sârbu.

 

Claudiu Manda, preşedintele Comisiei SRI, a anunţat, pe 19 octombrie că fostul preşedinte Traian Băsescu va fi audiat, în comisie, la audieri urmând să ajungă şi doi patroni media: Dan Andronic (Evenimentul Zilei) şi Adrian Sârbu (patronul Mediafax).

Întrebat dacă aceste nume se află pe lista lui Dragomir, adică cele 65 de persoane care pot confirma spusele sale în faţa comisiei, Manda a precizat că în comisie pot fi chemaţi şi oameni care nu au legătura cu lista, dar care pot să dea detalii despre acţiuni care vizează activitatea Comisiei.

„Lista celor 65 de persoane, nu ştim dacă le audiem, în contextul în care un membru al comisiei e sesizat, sau comisia e sesizată, sau apar în spaţiul public date sau declaraţii, putem să chemăm persoanele. Dacă sunt pe listă e mai puţin important”, a declarat Manda.

Claudiu Manda: Băsescu a anunţat că doreşte să vină la Comisia SRI, însă a cerut ca audierea sa să mai aştepte o perioadă

Între timp, doi dintre cele trei audieri au fost amânate. Jurnalistul Dan Andronic a cerut amânarea din motive de sănătate, iat Traian Băsescu a cerut comisiei să accepte amânarea audierii sale deoarece ar mai fi aspecte care vor intra în atenţia comisiei şi pe care doreşte să le lămurească.

Traian Băsescu a trecut, marţi, pe la Comisia SRI, discutând cu membrii comisiei despre amânarea audierii sale. „Domnia sa a spus că doreşte să vină la comisie, că sunt aspecte pe care doreşte să le lămurim în cadrul comisie, dar ne-a rugat să fim de acord ca domnia sa să mai aştepte o perioadă şi să stabilim de comun acord o zi în care să vină spunând că, din experienţa domniei sale, încă vor mai fi lucruri care vor fi prezentate comisiei”, a declarat Manda.

Fostul şef al statului a invocat şi activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009. „A făcut referire inclusiv la comisia de anchetă a alegerilor din 2009, dar spunea domnia sa că vor fi elemente care vor mai apărea în atenţia comisiei şi că doreşte să le lămurească la venirea domniei sale”, a explicat preşedintele Comisiei SRI.