COMISIE tripartită pentru transferul lui Năstase. Fost şef IML: Comisia nu poate fi eludată

Vladimir Beliş, fost director al Institutului de Medicină Legală, a declarat luni, la România TV, că decizia privind locul în care Adrian Năstase va fi tratat în continuare va fi luată într-o comisie tripartită de medici, care trebuie sesizată de către un organ judiciar, inclusiv de către poliţie. Medicii de la Spitalul Floreasca au stabilit luni că un eventual transfer al fostului premier poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, astfel că Adrian Năstase rămâne pentru moment sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Urgenţă.

RomaniaTV.net
25 iun. 2012, 10:41

Comisia este chemată să decidă dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase este suficient de bună pentru ca el să fie tratat în continuare în Spitalul Penitenciar Rahova.

Este o comisie de expertiză care nu se poate întruni decât pe baza unei ordonanţe a unui organ judiciar, inclusiv a Poliţiei. Această comisie nu poate fi eludată„, a declarat Beliş.

Potrivit acestuia, comisia va fi formată din medicii de la spitalul Floreasca, cei care au pus diagnosticul şi au stabilit tratamentul necesar, un medic de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor care trebuie să decidă dacă tratamentul recomandat poate fi asigurat într-unul din spitalele penitenciare şi un medic de la IML, care este şi preşedinte al comisiei, care va decide dacă Năstase poate fi tratat sau nu la Spitalul Rahova.

Vladimir Beliş a precizat că, după constituirea comisiei, decizia acesteia nu va întârzia prea mult.

Probabil că se va urgenta rezolvarea într-un timp foarte scurt. Comisia dă răspunsul imediat pentru că medicii au stabilit deja diagnosticul şi tratamentul necesar„, a mai spus fostul director al IML.

Medicii de la Spitalul Floreasca au anunţat luni decizia în privinţa transferului lui Adrian Năstase la spitalul penitenciarului Rahova. Internat de urgenţă şi operat după ce săptămâna trecută a încercat să se sinucidă, Adrian Năstase rămâne pentru moment sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Urgenţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Bogdan Opriţa, comisia de evaluare a stabilit că un eventual transfer al fostului premier poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale.

În urma evaluării multidisciplinare, medicii care l-au tratat pe Adrian Năstase după internarea sa şi după operaţie au stabilit că decizia privind transferul poate fi luată doar în urma expertizei medico-legale, conform codului de procedură. În acest sens au fost înaintate adrese către IGPR şi IML.

„Pacientul, în acest moment, rămâne în spital”, a declarat medicul Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

„Astăzi, 25.06.2012, s-a dat curs demersului oficial al Poliţiei Române, conform adresei 249466/22.06, înregistrată la instituţia noastră cu numărul 12173/23.06, în urma căreia s-a făcut evaluarea multidisciplinară a pacientului Adrian Năstase. Având în vedere statutul juridic special al pacientului, comisia consideră că responsabilitatea stabilirii eventualului transfer al pacientului şi a tratamentului într-o unitate spitalicească specifică poate fi stabilită numai în urma expertizei medico-legale, conform codului de procedură. În conformitate cu acest lucru au fost înaintate adresele către cele două instituţii abilitate, respectiv către Poliţia Română şi către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, Comisia Superioară de Medicină Legală”, a spus Opriţa.

Spitalul a înregistrat luni dimineaţa un document al Poliţiei prin care solicita detalii despre starea de sănătate a fostului premier, în urma căruia echipa medicală trebuia să prezinte până, la ora 10.00, un raport scris.