Comisiile juridice din Parlament au dat aviz favorabil pentru Fabian Gyula, candidatul UDMR la funcția de Avocat al Poporului. PSD cere AMÂNAREA numirii după scrisoarea Comisiei de la Veneţia

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru Fabian Gyula, candidatul UDMR la funcția de Avocat al Poporului. Fabian Gyula are şi susţinerea PNL. Desemnarea noului Avocat al Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni.
Filip Stan
23 iun. 2021, 13:07
Comisiile juridice din Parlament au dat aviz favorabil pentru Fabian Gyula, candidatul UDMR la funcția de Avocat al Poporului. PSD cere AMÂNAREA numirii după scrisoarea Comisiei de la Veneţia

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului.

Fabian Gyula a declarat miercuri că drepturile fundamentale ale românilor constituie „un scut” faţă de puterea de stat şi faţă de puterea instituţiilor europene, iar poporul are nevoie de „un scutier” care să ţină acest scut alături de el.

„Primul meu obiectiv (ca Avocat al Poporului – n.r.) – nu vreau să mă substitui autorităţilor publice. Vreau să îmi exercit corect cele 15 atribuţii principale, în primul rând să mă concentrez pe soluţionarea operativă şi eficientă a petiţiilor cetăţenilor. Spun studenţilor că drepturile fundamentale ale românilor constituie un scut faţă de puterea de stat, respectiv actualmente şi faţă de puterea care vine din partea instituţiilor europene. (…) Câteodată, într-adevăr, poporul, persoane fizice mai precis, au nevoie de un scutier, unul care să ţină acest scut alături de ei sau împreună cu ei şi, având în vedere că există şi posibilitatea unor demersuri din oficiu să meargă chiar singur pe acest drum. În acelaşi timp, vreau să demarez procedura de acreditare a instituţiei Avocatului Poporului ca instituţie naţională pentru apărarea drepturilor omului. Nu în ultimul rând, să simplific modul de întocmire a petiţiilor şi chiar am văzut modelul suedez, care asigură o interfaţă mult mai prietenoasă decât actuala procedură, care ajută oamenii ca accesând o sigură pagină să completeze acele rubrici fără să mai descarce un pdf, fără să mai semneze, scaneze şi aşa mai departe”, a spus Fabian Gyula la audierea sa din Comisiile juridice ale Parlamentului.

El a menţionat că vrea să se inspire din vorbele şi teoriile profesorului Ion Deleanu.

„Doresc să mă inspir din vorbele şi teoriile profesorului Ion Deleanu, care spunea că Avocatul Poporului, din păcate, în România, este între spectrul inutilităţii şi balsam la durerea cetăţeanului. Undeva aici vreau să ajung, pe o linie de mijloc, să nici nu aibă oamenii impresia că au aruncat nişte bani pentru funcţie, dar, în acelaşi timp, să nici nu vând iluzii deşarte şi să nici nu vin ca un cavaler care poate rezolva orice, pentru că sunt pur şi simplu, potrivit statutului, un simplu ajutor al Parlamentului în relaţiile cu Guvernul. (…) Nu am alură de distrugător, de om care să distrugă de dragul plăcerii de a strica ceva şi de dragul de a ieşi în evidentă. Poate de aceea nu beneficiez de notorietate”, a afirmat acesta.

Fabian Gyula a mai declarat că este absolvent de studii juridice, că timp de 25 de ani a fost procuror, iar de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.

Citeşte şi: Renate Weber: „În momentul ăsta, instituţia este fără conducere. Eu am intrat în coliziune cu PNL de când am atacat ordonanţa prin care institutiile private din Sănătate primeau acces la fondurile publice”

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Citeşte şi: Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului cu privire la revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului

 

PSD cere amânarea numirii noului Avocat al Poporului până la decizia CCR

Social-democraţii susţin, într-un comunicat de presă, că majoritatea parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR trebuie să aștepte decizia CCR înainte de a vota un nou Avocat al Poporului.

„După ce Comisia de la Veneția a solicitat precizări suplimentare Coaliției de guvernare, majoritatea parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR este obligată să aștepte decizia Curții Constituționale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.

Președinții celor două Camere ale Parlamentului trebuie să prezinte public răspunsul pe care l-au transmis sau pe care urmează să-l transmită la solicitarea președintelui Comisiei de la Veneția, domnul Gianni Buquicchio, privind temeiurile legale ale Hotărârii Parlamentului prin care a fost revocat Avocatul Poporului.

Mai mult, având în vedere că este vorba de poziția oficială a Senatului și Camerei Deputaților, președinții celor două Camere au obligația legală de a informa în prealabil toate grupurile parlamentare cu privire la răspunsul ce vizează în mod direct activitatea parlamentară.

Desemnarea unui nou titular pentru această funcție înainte de clarificarea aspectelor enunțate de Comisia de la Veneția și de decizia CCR în speță este o gravă încălcare a principiilor europene ale statului de drept”, se arată în comunicatul PSD.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se mănâncă tort la aniversări. Cum a apărut acest desert festiv și ce semnificație are
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un brand de succes din comunistm, reînviat. Investiția este uriașă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce