Comoara lui Bouteflika

Jurnaliştii algerieni "sapă" de zor după ce au aflat zilele trecute că preşedintele ţării ar fi miliardar.

RomaniaTV.net
09 dec. 2011, 07:36

Misterul presupusei  comori a preşedintelui Abdelaziz Bouteflika a resuscitat intereseul public marţi, în 6 decembrie, când cotidianul algerian arabofon Ennahar, apropiat regimului, a publicat un dosar cu marile averi algeriene. Aşa s-a aflat că preşedintele a vărsat anul trecut 15 milioane de dinari -echivalentul a 150.000 de euro – ca „Zakat”, adică „pomana” pe care o datorează fiecare musulman.
De la acestă cotizaţie s-a început să se răscolească toată povestea legată de presupusa avere ascunsă a preşedintelui. Site-ul algerian Derniere Nouvelle d’Algerie (DNA) scrie că sumă vărsată este echivalentul a 2 ani de salariu al preşedintelui, potrivit informaţiilor oficiale, adică 700.000 de dinari – echivalentul a 7.000 de euro –  pe lună , la care se adaugă 3.000 de euro indemnizaţii lunare.

„Suma este pe cât de surprnzătoare, pe atât de aiuritoare. Este oare vorba de totalitatea veniturilor preşedintelui în 2010 sau numai de 2,5% din toată averea preşedintelui?”, se întrebă DNA. Dar negăsindu-se nici un răspuns şi nici o dovadă de afaceri necurate, misterul rămâne şi speculaţiile curg.  
Bouteflika a fost reales în 2009, iar în campania electorală a reuşit să contracareze toate zvonurile despre averea sa şi nimeni nu a descoperit deocamdată vreo comoară ascunsă a preşedintelui.