Comoara lui Darius Vâlcov. 94 de tablouri semnate de pictori celebri, precum Picasso, Renoir, Tonitza – UPDATE

Procurorii DNA au descoperit 94 de tablouri valoroase în urma percheziţiilor din Bucureşti şi judeţul Olt în dosarul lui Darius Vâlcov. Printre operele de artă, trei ar fi semnate de Pablo Picasso, unul ar fi semnat Renoir, evaluat la aproximativ 120.000 de euro, și altele ar aparține unor pictori români, printre care și Pătrașcu, Nicolae Grigorescu sau Nicolae Tonitza, scrie Agerpres. Fostul ministru al Finanţelor va fi judecat în arest la domiciliu, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

26 mart. 2015, 17:25
Comoara lui Darius Vâlcov. 94 de tablouri semnate de pictori celebri, precum Picasso, Renoir, Tonitza – UPDATE

Martori au declarat anchetatorilor că unele dintre tablouri au fost ascunse în pereți falși aşa că procurorii au trebuit să spargă zidurile. 50 au fost găsite într-o locație, 12 în alta și 29 în alta. Procurorii au indicii că aceste tablouri au fost cumpărate din străinătate de intermediari și aduse în țară cu mașina.

În urma percheziţiilor, procurorii au descoperit și sume importante de bani.

Informația a apărut la scurt timp înainte ca Darius Vâlcov să afle că judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu.

Citeşte şi: Darius Vâlcov, în AREST LA DOMICILIU

Joi, procurorii și polițiștii au percheziționat sediile unor firme din Slatina controlate de Darius Vâlcov, respectiv o firmă de contabilitate, una de avocatură și una de cadastru.

Respectivele firme funcționează într-un imobil situat în centrul istoric al municipiului Slatina.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis joi ca fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență.

Operele de artă se adaugă bunurilor găsite anterior într-un seif, atribuite tot lui Vâlcov: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripționat „Renoir”, un tablou inscripționat „Jean Cocteau” și o pictură pe lemn inscripționată „Aurel Acasandrei”.

Fostul ministru are mai multe obligații: să nu părăsească imobilul în care locuiește fără permisiunea organului judiciar în fața căruia se află cauza, a judecătorului de drepturi și libertăți și de a se supune restricțiilor stabilite de acestea; să se prezinte în fața organului de urmărire penală și a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, cu martorii, precum și cu ceilalți subiecți procesuali.

Darius Vâlcov a plecat cu un taxi de la ICCJ. Ordonanţa de reţinere a expirat. Instanţa a rămas în pronunţare

Pe durata celor 30 de zile, Darius Vâlcov poate părăsi imobilul unde locuiește pentru prezentarea în fața organelor judiciare, la chemarea acestora.

Fostul ministru al Finanţelor este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri.

CITEŞTE ŞI DNA: Darius Vâlcov i-a cerut deputatului Bărbulescu să distrugă probe din seiful lăsat spre păstrare

DNA a cerut arestarea lui DARIUS VÂLCOV, acuzat de procurori că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.
Citeşte şi:Darius Vâlcov, o nouă cerere de arestare. Lingouri de aur, bani şi tablouri găsite în seiful fostului ministru

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În urma acestor înțelegeri, Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.