Darius Vâlcov, în AREST LA DOMICILIU

Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, va fi judecat în arest la domiciliu, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

RomaniaTV.net
26 mart. 2015, 16:54
Darius Vâlcov, în AREST LA DOMICILIU

Instanța a respins cererea DNA privind arestarea preventivă a lui Vâlcov, acuzat de trafic de influență, urmând ca acesta să stea în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Fostul ministru are mai multe obligații: să nu părăsească imobilul în care locuiește fără permisiunea organului judiciar în fața căruia se află cauza, a judecătorului de drepturi și libertăți și de a se supune restricțiilor stabilite de acestea; să se prezinte în fața organului de urmărire penală și a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, cu martorii, precum și cu ceilalți subiecți procesuali.

Darius Vâlcov a plecat cu un taxi de la ICCJ. Ordonanţa de reţinere a expirat. Instanţa a rămas în pronunţare

Copia deciziei se va comunica autorității desemnate cu supravegherea lui Vâlcov, respectiv Poliția orașului Slatina, Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor și organelor de frontieră.

Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov a fost adus încătuşat, în jurul orei 13.00, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde magistraţii au judecat cererea DNA de arestare preventivă a fostului ministru pentru 30 de zile.

Potrivit avocatului Lucia Furtună, Darius Vâlcov nu a recunoscut, în faţa instanţei, acuzația de trafic de influență.

Darius Vâlcov nu a recunoscut infracțiunea de trafic de influență. Nu a recunoscut nimic. Noi, apărarea, am spus astăzi că nu există niciun indiciu care să ne ducă la suspiciunea că s-a săvârșit o astfel de infracțiune”, a spus Lucia Furtună, după terminarea procesului.

Avocata a mai spus că Darius Vâlcov nu a distrus probe, așa cum susțin procurorii DNA, iar mass-media vehiculează „tot felul de scenarii” cu denunțuri și acuzații.

V-ați întrebat la cine era seiful? Există vreo dovadă din care să rezulte cu certitudine că acel seif ar fi fost al domnului Vâlcov sau că acele bunuri din seif ar fi fost ale lui? Încă nu„, a adăugat avocata.

Darius Vâlcov a fost reţinut, miercuri, de DNA pentru 24 de ore, după ce Senatul a avizat cererea procurorilor de reţinere şi arestare.

Fostul ministru al Finanţelor este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri.

CITEŞTE ŞI DNA: Darius Vâlcov i-a cerut deputatului Bărbulescu să distrugă probe din seiful lăsat spre păstrare

DNA a cerut arestarea lui DARIUS VÂLCOV sub acuzaţia că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

Astfel, în luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.

În cadrul acestui proiect, au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

CITEŞTE ŞI Senatul a votat: DARIUS VÂLCOV poate fi ARESTAT. DAN ŞOVA a scăpat de arestare

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecință, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății Tehnologica Radion și Darius Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei respective.

Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani în lei, remiterea fiind realizata ori de câte ori Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății Tehnologica Radion.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face plățile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătura pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

CITEŞTE ŞI Darius Vâlcov, o nouă cerere de arestare. Lingouri de aur, bani şi tablouri găsite în seiful fostului ministru

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Șușală (șoferul lui Vâlcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.

DNA mai susține că, în urma acestor înțelegeri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Marţi, DNA trimis o nouă cerere de arestare a lui Darius Vâlcov, pe care îl acuză de săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.