Compania farmaceutică GlaxoSmithKline, amendată de guvernul SUA cu 3,1 miliarde de dolari

GlaxoSmithKline a fost amendată pentru că a comercializat ilegal medicamente şi a fraudat programul de sănătate pentru familiile sărace. Sancţiunea include şi acuzaţiile de a fi comercializat un medicament pentru diabet, Avandia, care dăunează grav inimii.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 09:14
Compania farmaceutică GlaxoSmithKline, amendată de guvernul SUA cu 3,1 miliarde de dolari

3,1 miliarde de dolari! Atât este amenda pe care producătorul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline o va plăti guvernului american. În schimb, Statele Unite renunţă la acuzaţiile privind comercializarea ilegală a unor medicamente şi fraudarea programului de sănătate pentru familiile sărace. Plata va fi făcută în cursul anului viitor.

Amenda va acoperi şi acuzaţiile aduse producătorului britanic în cazul Avandia, un medicament pentru diabetici care aducea venituri importante, dar care s-a dovedit că prezenta riscuri pentru inimă. Anul trecut, producătorul britanic a plătit o altă amendă, de 750 milioane de dolari, spre a ajunge la o înţelegere în privinţa acuzaţiilor că a comercializat cu bună ştiinţă 20 de medicamente periculoase pentru sănătate, printre care un unguent pentru copii, două antidepresive şi un medicament pentru boli cardiace.

GlaxoSmithKline a emis, atunci, un comunicat prin care anunţa că regretă că a folosit o fabrică din Puerto Rico şi preciza că numai medicamentele produse la fabrica respectivă au avut probleme.

GSK a mai plătit o amendă de 3,1 miliarde dolari către guvernul american în 2006 pentru a pune capăt unei dispute cu Fiscul privind neplata taxelor.