De ce dau faliment companiile de asigurări: Un far la un service auto costă până la 7.000 de euro

Încurajate şi de modificarea normelor RCA, service-urile independente tind să transforme în regulă o tehnică pe care o aplică de ani de zile. Supraevaluarea reparaţiilor efectuate în baza unor poliţe de asigurare a atins niveluri incredibile.

28 apr. 2015, 12:31
De ce dau faliment companiile de asigurări: Un far la un service auto costă până la 7.000 de euro

Service-urile, aceleaşi care doresc să capete prin lege monopolul absolut asupra operaţiunilor de evaluare a daunelor auto, practică adaosuri de 150% şi chiar 200% faţă de preţurile calculate de softuri utilizate la nivel international. Dacă fenomenul se generalizează o scumpirea a RCA va fi inevitabilă.

Citeşte şi Asiguratorii comit abuzuri împotriva şoferilor? Cine va face constatarea daunelor

Sute de service-uri independente din România trimit firmelor de asigurare facturi care supraevaluează cu până la 200% costurile unor reparaţii efectuate în baza poliţei RCA, arată mai multe documente consultate ECONOMICA.NET. Această tehnică de suplimentare a veniturilor, dezvoltată mai ales în perioada de boom, când vigilenţa multor firme de asigurare era atenuată de vânzările semnificative de poliţe auto, a fost încurajată şi de o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară. La începutul acestui an, arbitrul pieţei a modificat norma RCA în aşa fel încât să nu mai existe nicio restricţie în ceea ce priveşte preţurile pieselor şi manoperei.

Citeşte şi Secretele companiilor de asigurare. Cum se face evaluarea daunelor din accidente

S-a ajuns astfel la situaţii incredibile în care un far ar costa, potrivit service-ului, şi 7.000 de euro, iar o bară apare cu un preţ de 7.800 de euro. Într-un caz recent, o bară de BMW a fost evaluată la 24.000 de lei, echivalentul a aproape 5.400 de euro, în condiţiile în care principalul dealer autorizat al producătorului german vinde respectiva piesă cu sub 3.000 de euro. Adaosurile de 150-200% faţă de evaluarea iniţială, invocate de unele service-uri, sunt cu atât mai greu de explicat cu cât specialiştii firmelor de asigurare îşi construiesc calculele în baza unor softuri utilizate la nivel internaţional care iau în consideraţie preţurile practicate de distribuitorii autorizaţi de piese de schimb.

Mai multe detalii pe ECONOMICA.NET.