Companiile aeriene, obligate să plătească despăgubiri pentru zboruri anulate din cauza COVID-19

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, respinge cererile venite din partea transportatorilor pentru relaxarea regulilor UE și renunțarea la despăgubiri la nivelul Uniunii Europene, informează Reuters.

RomaniaTV.net
08 apr. 2020, 20:23
Companiile aeriene, obligate să plătească despăgubiri pentru zboruri anulate din cauza COVID-19

Adina Vălean spune că legea Uniunii Europene nu poate fi schimbată cu uşurinţă. „Companiile aeriene trebuie să despăgubească clienții pentru zborurile anulate din cauza pandemiei COVID-19. Pentru a schimba orice prevedere a acestei legi ar fi nevoie de un sprijin larg din partea celorlalte instituții”, a spus comisarul european referindu-se la Consiliul și Parlamentul European. Ea a adăugat că, în acest moment, nu se pune problema să se intervină asupra legislaţiei.

Companiile aeriene se află în imposibilitatea de a returna banii pe bilete

Alexandre de Juniac, directorul Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian, a explicat faptul că foarte multe companii aeriene supraieţuiesc din aceşti bani în această perioad de inactivitate. În caz contrar, ar intra în faliment: „Elementul-cheie pentru noi este să evităm să rămânem fără numerar, astfel încât rambursarea costului biletelor este aproape imposibilă„, a precizat acesta, potrivit gadget.ro. 

Blue Air a solicitat Guvernului un credit salvare în valoare de 45 de milioane de euro

O treime din angajaţii companiilor aeriene fie se află în şomaj tehnic, fie nu mai au loc de muncă. Spre exemplu, 90% din angajaţii Blue Air sunt, de la 1 aprilie, în şomaj tehnic. În prezent, compania mai reaşizează doar zboruri cargo sau la cerere. Pentru a nu falimenta, Blue Air a solicitat recent statului român un credit de până la 60 milioane euro cu dobândă preferenţială.