Un exemplu emblematic este Regia Autonomă de Administrație a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), al cărei buget pentru 2025 prevede o sumă de aproximativ 6,43 milioane de lei alocată conducerii. Din această sumă, cea mai mare parte – în jur de 3,6 milioane de lei – este destinată membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație.
Asta înseamnă că fiecare dintre aceștia ar urma să primească, în medie, o indemnizație lunară de circa 75.000 de lei, echivalentul a peste 14.000 de euro. Bugetul instituției nu a fost încă aprobat oficial, dar cifrele publicate au generat deja reacții critice.
O situație similară se înregistrează și la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Potrivit proiectului bugetar pentru acest an, membrii Consiliului de Administrație ar urma să primească indemnizații totale în valoare de 6,29 milioane de lei. Calculat per membru, rezultă o sumă lunară brută de aproximativ 54.000 de lei, la care se pot adăuga și componente variabile, în funcție de performanță. Aceste bonusuri nu sunt însă garantate anual.
Creșteri de indemnizații s-au aprobat și pentru alte companii aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor. La Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează aeroporturile Otopeni și Băneasa, indemnizațiile brute ale membrilor CA au fost majorate la 69.840 de lei lunar. De asemenea, conducerea companiei TAROM a beneficiat de o creștere salarială, ajungând la un venit lunar brut de 24.148 lei, potrivit datelor obținute de publicația Economedia.ro.
Pe lista companiilor de stat cu remunerații sporite se mai află Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), CFR Infrastructură și CFR Călători. Oficial, acolo unde bugetele nu au fost încă aprobate, atât fostul ministru al Transporturilor, cât și actualul, au declarat că nu vor permite plata indemnizațiilor majorate.
În ciuda politicilor de austeritate promovate de Guvernul condus de Ilie Bolojan, angajații din companiile de stat rămân relativ protejați. De exemplu, la Metrorex, sporul de metrou este acordat nu doar personalului care lucrează în subteran, în condiții grele, ci și angajaților de la suprafață, inclusiv celor din sediul central din Palatul CFR, cum ar fi contabilii, șoferii, directorul general sau consilierii acestuia, arată publicația Club Feroviar.
Pe fondul scandalului privind cheltuielile publice excesive, Ministerul Sănătății a validat recent bugetul pentru 2025 al companiei UNIFARM, care prevede și acordarea unor bonusuri în valoare totală de 950.000 de lei. Bugetul, ce urmează să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern, a fost deja publicat pe site-ul instituției.