„Pot să vă spun 100% că nu vom vota în această moţiune, dar luăm în considerare un vot de abţinere, pentru că nu s-a stabilit să se impoziteze pensiile la 3.000 de lei, nu s-a stabilit o reaşezare a burselor, nu s-a stabilit o impozitare mai agresivă a jocurilor de noroc, nu s-a vorbit despre creşterea TVA-ului, toate lucrurile acestea pe care le-am stabilit acum o lună de zile, iată că nu mai au nicio valoare acum. Şi asta nu e în regulă”, a declarat Manta.
Parlamentarul social-democrat a criticat faptul că unele dintre angajamentele stabilite anterior în coaliţie au fost abandonate, iar în locul tăierii cheltuielilor nejustificate şi al reducerii sinecurilor, s-au adoptat măsuri cu impact negativ asupra populaţiei.
„Am intrat la guvernare pentru a încerca pe cât posibil să menţinem veniturile mici şi medii într-o zonă rezonabilă şi din păcate, cel puţin cu primul pachet de măsuri am pus căruţa înaintea boilor. În loc de să tăiem privilegii şi sinecuri, din păcate a trebui să impozităm pensii, să creştem TVA”, a subliniat deputatul, la Prima News.
Manta a avertizat că majorarea TVA nu este o soluţie sustenabilă, întrucât o astfel de măsură ar putea genera efecte economice negative. „Dacă va creşte TVA-ul, efectul nu poate să fie decât o inflaţie generalizată”, a explicat acesta.
Pe de altă parte, AUR a anunţat miercuri că a depus oficial moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan, în urma asumării răspunderii Executivului pe primul pachet de măsuri fiscale. Deputatul Mihai Enache a precizat că documentul a fost semnat de parlamentari din AUR, SOS România, POT şi de membri neafiliaţi.
„Numărul de semnături nu este suficient pentru a şi trece moţiunea”, a recunoscut Enache, care a lansat însă un apel către parlamentarii care au criticat în spaţiul public măsurile guvernamentale: „Să nu se rezume cu vitejia doar la declaraţii tv, pentru că e foarte simplu, şi să voteze moţiunea”.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au întrunit miercuri la ora 16.30 pentru a stabili calendarul de dezbatere şi vot. Astfel, citirea moţiunii de cenzură va avea loc joi, 11 iulie, la ora 10.00, iar dezbaterea şi votul vor fi programate pentru luni, 15 iulie, de la ora 15.00.