Companiile japoneze, obligate să promoveze concediul de paternitate în rândul angajaţilor

Autorităţile japoneze vor să oblige companiile să îşi încurajeze angajaţii bărbaţi să intre în concediu de paternitate, informează un articol publicat joi în cotidianul Nikkei, într-un moment în care Guvernul de la Tokyo vrea să crească natalitatea, scrie Agerpres. 

RomaniaTV.net
01 oct. 2020, 13:49
Companiile japoneze, obligate să promoveze concediul de paternitate în rândul angajaţilor

Doar 7% dintre angajaţii bărbaţi din Japonia şi-au luat concediu de paternitate în anul fiscal 2019. Guvernul de la Tokyo vrea să crească această cotă până la 30%, cum este în multe economii avansate. Comparativ, aproximativ 80% din bărbaţii eligibili din Finlanda îşi iau un astfel de concediu.

Citeşte şi: Guvernul Japoniei o să vaccineze gratis toată populaţia niponă

Companiile japoneze trebuie să permită şi în prezent bărbaţilor să îşi ia concediu de paternitate dar puţini fac acest lucru. Potrivit Nikkei, Ministerul Muncii vrea să introducă o serie de amendamente la legislaţia actuală, astfel încât companiile vor fi obligate să îşi informeze în mod concret angajaţii cu privire la posibilitatea de a-şi lua concediu de paternitate dacă doresc.

Modificările vor fi incluse într-un o propunere de modificare a actualei legislaţii privind îngrijirea copilului, care ar urma să fie dezbătută de Parlament în următoarea sesiune. Un sondaj derulat de Ministerul Muncii arată că peste 60% dintre companiile japoneze nu îşi încurajează angajaţii bărbaţi să intre în concediu de paternitate.

Citeşte şi: Japonia a decis să ridice, în anumite condiţii, restricţiile de acces pentru rezidenţii străini

Guvernul de la Tokyo vrea să schimbe imaginea negativă asociată cu bărbaţii care îşi iau concediu de paternitate. În luna ianuarie a acestui an, ministrul japonez al Mediului, Shinjiro Koizumi, a apărut pe prima pagină a ziarelor după ce a spus că vrea să îşi ia două săptămâni de concediu de paternitate, împărţite pe parcursul a trei luni.

Tot în încercarea de a stimula natalitatea într-o ţară cu una din cele mai îmbătrânite populaţii, noul premier japonez Yoshihide Suga a anunţat că vrea ca tratamentele de infertilitate să fie acoperite de asigurările de sănătate.