Companiile MET România şi EFT Furnizare, implicate în ancheta DIICOT ce vizează piaţa energiei

Noi detalii ies la iveală, după ce DIICOT a început să facă cercetări privind manipularea preţurilor energiei. În ancheta procurorilor DIICOT privind piaţa energiei sunt vizate companiile MET România şi EFT Furnizare.

16 dec. 2021, 10:03
Companiile MET România şi EFT Furnizare, implicate în ancheta DIICOT ce vizează piaţa energiei

Companiile MET România şi EFT Furnizare sunt amestecate în ancheta DIICOT referitoare piaţa energiei, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Româniatv.net.

„EFT Switzerland si EFT Furnizare sunt principalii jucători ce au participat la alocarea de capacitate în anul 2021 pe graniţa Ucraina – Romania. Deşi capacitatea solicitată în fiecare ofertă nu poate depăşi 50% din valoarea capacităţii scoase la licitaţie, acesţia au stabilit un adevărat monopol, reuşind să îşi atribuie în unele luni şi până la 80% din capacitatea totală tranzitată pe graniţă. Strategia acestora este ca EFT Switzerland să îşi atribuie, de obicei, 50% din cantitatea totală, iar EFT Furnizare între 15-30%”, au precizat surse din piaţa energiei pentru Româniatv.net.

EFT Furnizare se numără printre marii câştigători de pe piaţa energiei ca urmare a liberalizării haotice din România, scrie Europalibera. Firma EFT Furnizare SRL, cu sediul în București este specializată în energie electrică. În 2020, a raportat o cifră de afaceri de 503 de milioane de lei, un profit de 15,5 milioane de lei şi un număr de 5 angajați.

EFT International Investments Holdings Limited din Marea Britanie – 80%, sârbul Vojkan Tomasevic – 15 %, Gabriela Amalia Badea și Alexandru Costin Marin, fiecare cu 2,5%.

În luna mai, Profit.ro scria că MET Group, companie de energie cu sediul central în Elveția, fondată și condusă de un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban, prezentă pe piața românească de energie prin MET România Energy SA, unul dintre cei mai importanți furnizori și traderi locali de energie electrică și gaze naturale, a raportat un volum total de 71 miliarde metri cubi (BCM) de gaze tranzacționate în 2020, cu 43% mai mult față de anul precedent. Veniturile consolidate ale grupului au atins 11,2 miliarde euro, în ciuda condițiilor dificile din piață.

Compania MET Romania Energy Marketing S.R.L. a fost înființată în 1996 (fosta denumire a fost Elcomex EN SRL și apoi Repower Furnizare România SRL). În noiembrie 2016, MET Group a finalizat achiziția operațiunilor de furnizare energie a Repower. În România, furnizează energie electrică consumatorilor finali și oferă servicii de consultanță în domeniul energetic.

În 2020, MET ROMÂNIA ENERGY a raportat o cifră de afaceri de 953.373.863 de lei şi profit 0, raportând pierderi în valoare de 82.552.122 de lei. Firma are 56 de angajaţi.

În septembrie 2020, MET România Energy a anunţat că Petre Stroe a decis să se retragă din funcția de CEO fiind numit președinte neexecutiv al Consiliului de Administrație. În locul său a fost numit CEO al subsidiarei din România a companiei energetice MET Group Florin Frunză, care vine din OMV Petrom.

Începând cu data de 2 septembrie 2020, Florin Frunză este noul CEO al MET România preluând de la Petre Stroe atribuțiile pentru a conduce operațiunile locale ale grupului MET, conform Investenergy.ro.

RomâniaTV.net a mai scris că DIICOT investighează AXPO Romania. Compania şi directorul Radu Cristian Raţ sunt cercetaţi pentru manipularea preturilor împreuna cu alţi competitori.

Citeşte şi: DIICOT investighează AXPO România. Procurorii fac cercetări legate de manipularea preţurilor energiei