Comparaţie rezultate exit poll vs. rezultate finale la alegerile europarlamentare. Cu cât s-au înşelat institutele de sondare

Asocierea CURS-Avangarde a fost desemnată să realizeze exit poll-ul oficial care a prezentat estimarea rezultatelor alegerilor europarlamentare din 26 mai, imediat după închiderea urnelor. Acum, când Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale oficiale, putem măsura precizia sondajelor exit poll.

RomaniaTV.net
04 iun. 2019, 07:31
Comparaţie rezultate exit poll vs. rezultate finale la alegerile europarlamentare. Cu cât s-au înşelat institutele de sondare

Rezultate oficiale BEC

Biroul Electoral Central a comunicat luni rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 mai. Potrivit rezultatelor BEC, ordinea partidelor a fost următoarea:

PNL 27%

PSD 22,5%

Alianţa USR PLUS 22,36%

Pro România 6,43%

PMP 5,75%

UDMR 5,25%


Exit poll CURS-Avangarde

Spre comparaţie, rezultatele exit poll comunicate de CURS-Avangarde pe 26 mai, la ora 23.00 (valabile pentru ora 21.00, închiderea urnelor) au fost următoarele:

PNL 25,7%

PSD 25,7%

Alianţa USR PLUS 23,9%

Pro România 5,7%

UDMR 5,4%

PMP 5,2%

Se observă că exit pull-ul CURS-Avangarde a identificat corect partidele care urmau să treacă pragul electoral.

Pe de altă parte, o neconcordanţă majoră privind primii doi clasaţi: în vreme ce CURS-Avangarde dădea egalitate între PNL şi PSD (25,7%), rezultatele finale au stabilit o diferenţă importantă între cele două partide: 27% pentru PNL şi doar 22,5% pentru PSD.

CURS-Avangarde a intervievat peste 20.000 de persoane pentru acest exit poll, la 200 de secţii de votare. Eşantionul a fost stratificat pe mediile urban şi rural şi pe regiuni istorice. 

Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor și alte dificultăți întâmpinate în secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eșantionul de secții de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%, potrivit CURS-Avangarde.

 

Exit poll Sociopol

În duminica alegerilor a mai apărut un exit poll, realizat de Sociopol. Estimările Sociopol arătau astfel:

PNL 29%

PSD 27%

Alianţa USR PLUS 23%

Pro România 6%

UDMR 5% (intră la limita pragului electoral)

ALDE 4% (sub pragul electoral)

PMP 3% (sub pragul electoral)

Spre deosebire de CURS-Avangarde, se observă că Sociopol a stabilit corect ordinea primilor doi clasaţi, PNL şi PSD, deşi procentele au fost semnificativ greşite.

Pe de altă parte, Sociopol a lăsat în afara Parlamentului European PMP, în vreme ce partidul lui Traian Băsescu a trecut pragul electoral cu 5,75%, urmând să trimită doi reprezentanţi în PE.

Citeşte şi: REZULTATE FINALE alegeri 2019: Câţi europarlamentari trimite la Bruxelles fiecare partid. LISTA COMPLETĂ