Componenta secretă a operațiunii speciale. De ce Rusia nu a distrus căile ferate din Ucraina, scoaterea lor din uz ar provoca o criză mai gravă decât cea a gazelor

Forțele armate ruse continuă să dezechilibreze infrastructura energetică și militară a Ucrainei. Experții militari de la Moscova susţin că există o modalitate sigură de a accelera procesul de prăbușire a Forțelor Armate ale Ucrainei, dar aceasta nu a fost încă activată.

14 oct. 2022, 23:46
Componenta secretă a operațiunii speciale. De ce Rusia nu a distrus căile ferate din Ucraina, scoaterea lor din uz ar provoca o criză mai gravă decât cea a gazelor

De la începutul acestei săptămâni, dronele kamikaze au dat lovitură după lovitură infrastructurii energetice a Ucrainei. Timp de trei zile, peste 70 de instalații mari energetice au suferit daune critice, iar Ucraina a pierdut peste 50% din capacitatea sa de generare de electricitate. Dacă te uiți la harta loviturilor cu rachete, se relevă că doar Ujgorod, Luțk și Cernigău au trecut până acum de o astfel de soartă – regiuni în care, pe lângă infrastructura energetică, există și stații mari de noduri feroviare.

Nu trebuie să uităm că una dintre țintele atacurilor este infrastructura militară, iar operațiunea declanșată de de ruşi luni, 10 octombrie, a dat deja peste cap hărțile Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Dar pentru o schimbare radicală, potrivit experților militari ruşi, ar putea fi necesar să se lovească comunicațiile feroviare.

Harta căilor ferate din Ucraina

Încă din 10 octombrie a devenit cunoscut faptul că comunicațiile feroviare au fost suspendate în tot vestul Ucrainei. Potrivit experților, majoritatea liniilor de acolo au fost electrificate încă din vremea sovietică. Trenurile, barierele automate, semnalizarea, semafoarele nu funcționează fără electricitate. Este nevoie de timp pentru a restabili liniile de contact, stâlpii și alte infrastructuri.

Citeşte şi Consilierul lui Zelenski, extaziat de ultimele ajutoare din Occident: „O ploaie de arme de aur s-a abătut asupra Ucrainei. Nici măcar nu visam la aşa ceva”

Potrivit specialiștilor feroviari, comunicațiilor feroviare au fost şi ele atinse de loviturile de rachete, dar pagubele nu sunt foarte grave. Dacă doar structura superioară a căii este distrusă – șine, traverse, îmbinări cap la cap, problema restaurării este o chestiune de zile, chiar și în cel mai rău caz. Algoritmul pentru restabilirea accelerată a comunicațiilor feroviare este cunoscut încă din cel de-al doilea război mondial.

Odată cu restabilirea comunicațiilor feroviare, logistica militară ucraineană va prinde viață și ea. Principala marfă militară din Occident merge pe calea ferată, iar direcția Lvov este una dintre cele mai importante. În orașul polonez Rzeszow, de care Lvov se află la 146 de kilometri, a fost creată o bază logistică pentru depozitarea armelor. Un alt coridor duce din Slovacia la Lvov prin regiunea Transcarpatica si Pasul Uzhok din Carpati. Plus tunelul Beskydy.

Potrivit revistei chineze Sohu, comunicarea Ucrainei se bazează de fapt pe șapte poduri de cale ferată și rutieră. „Dacă acest canal de aprovizionare material și tehnic a trupelor este întrerupt, nu poate fi vorba de vreo contraofensivă ucraineană”, au menționat jurnaliștii chinezi.

Pe 12 octombrie, generalul-maior FSB în rezervă, Alexander Mikhailov , a spus că este necesar să se lovească în punctele de schimbare a ecartamentului trenurilor de marfă din Ucraina. Standardul european pentru calea ferată este de 1435 de milimetri, în Ucraina este de 1520 de milimetri.

Citeşte şi Putin ameninţă blocarea exportului de cereale ucrainene. Explozibilii pentru podul din Crimeea ar fi fost transportati cu camioanele de grâu

Potrivit experților feroviari, pentru a paraliza căile ferate ucrainene, ar putea fi necesare lovituri asupra clădirilor depourilor unde sunt reparate vagoane și locomotive. Întreaga infrastructură feroviară a Ucrainei, ca multe alte lucruri, se bazează încă pe ceea ce a fost construit în URSS: practic nu există locomotive noi în Ucraina, iar una dintre puținele fabrici care produc locomotive era situată în Lugansk.

Potrivit expertului militar Konstantin Sivkov unul dintre motivele pentru care încă nu a fost dată o lovitură decisivă infrastructurii feroviare este legat de considerente economice. Potrivit acestuia, Rusia produce până la 87% din titanul mondial. Având în vedere uriaşa importanţă industrială a acestuia, oprirea aprovizionării sale va duce la un colaps economic global – mai grav decât oprirea furnizării de gaze. Fără titan, este imposibil să se producă avioane precum „Boeing” și „Airbus”, dar nici avioane militare. Recent, revista chineză Sohu a publicat un articol în care și-a exprimat punctul de vedere asupra a ceea ce se întâmplă. Potrivit jurnaliștilor publicației, întreaga experiență a conflictelor mondiale arată clar că infrastructura modernă este un sistem greu de restabilit în caz de urgență.