Comportamente şi trăsături definitorii pentru persoanele inteligente

Ca să afli răspunsul, nu este nevoie să susţii un test de IQ, ci pur şi simplu să te încadrezi în tiparul descris mai jos. Dacă te regăseşti în toate cele zece trăsături de personalitate discutate aici, cu siguranţă eşti înzestrat cu un intelect puternic.

21 iul. 2017, 10:10
Comportamente şi trăsături definitorii pentru persoanele inteligente

Comportamente şi trăsături definitorii pentru persoanele inteligente:

1. Oamenii inteligenţi îşi păstrează calmul. Zi de zi se ivesc situaţii care ne provoacă frustrare sau chiar furie. Oamenii inteligenţi mai izbucnesc şi ei uneori, dar mult mai rar şi mai puţin frivol decât cei mai puţin inteligenţi. Asta pentru că sunt înzestraţi cu un mai bun simţ al autocontrolului, potrivit secretele.com.

Aceste ipoteze au fost demonstrate de un studiu de lungă durată purtat de Universitatea din Michigan, care a analizat 600 de participanţi, atât adulţi cât şi copii, pe o perioadă de 22 de ani. Rezultatele studiului au stabilit o legătură strânsă între comportamentul agresiv şi un coeficient de inteligenţă scăzut, iar aceste probleme se înfiripă încă de la vârste fragede.

2. Oamenii inteligenţi nu se consideră mai presus de ceilalţi. Oamenii mai puţin inteligenţi au adesea o percepţie distorsionată asupra propriilor abilităţi şi talente, considerându-se mai buni decât oricine. Potrivit unui studiu publicat in revista Psychological Science, oamenii mai puţin inteligenţi sunt adeseori homofobi sau rasişti, şi clasifică oamenii pe care îi întâlnesc pe baza stereotipurilor şi a prejudecăţilor asimilate.

Oamenii inteligenţi sunt conştienţi de valoarea lor şi nu desconsideră alţi oameni ca să-şi impună superioritatea. Dimpotrivă, aceştia sunt mult mai înclinaţi să-şi ajute semenii şi să se bucure de realizările lor.

3. Oamenii inteligenţi îşi recunosc greşelile. Persoanele cu un IQ scăzut nici nu concep să-şi asume responsabilitatea pentru greşelile comise. Aceştia tind mai degrabă să-i acuze pe alţii de propriile eşecuri. De aceea, această categorie de oameni pune accentul pe evitarea greşelilor, considerându-le un fel de păcat capital. Presiunea continuă de pe umerii lor le limitează astfel şansele de a învăţa şi de a se dezvolta intelectual, dar nu numai. Un alt studiu al Universităţii Michigan a demonstrat că oamenii inteligenţi reacţionează total diferit la greşeli.

4. Oamenii inteligenţi au abilităţi empatice bine-definite. Persoanele cu un IQ mai scăzut îşi fac griji adesea doar asupra propriilor sentimente şi nu sunt capabili să se racordeze la nevoile altora. Această inabilitate este legată de capacitatea redusă de a empatiza, de a se pune în locul altor persoane şi de a le înţelege, ori empatia este un lucru esenţial pentru relaţii armonioase.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au demonstrat prin intermediul unui studiu reprezentativ că oamenii mai inteligenţi sunt mult mai capabili să recunoască şi să înţeleagă sentimentele şi emoţiile altor persoane. Participanţii la studiu s-au dovedit şi mai dispuşi să facă gesturi pozitive pentru alte persoane fără să ceară nimic în schimb. Oamenii inteligenţi proveniţi din familii inteligente sunt aşadar, mai deschişi, mai înţelegători şi mai abili în soluţionarea amiabilă şi constructivă a conflictelor.

5. Oamenii inteligenţi sunt anxioşi şi se tem să investească încredere. Da, chiar aşa este. Oamenii inteligenţi se frământă mai mult şi îşi fac prieteni mai greu. Nu au încredere oarbă în oameni şi sunt înzestraţi cu capacitatea intelectuală de a înţelege aspectele complexe ale relaţiilor interumane şi de a anticipa evoluţia lor în viitor.

Reversul monedei este că oamenii inteligenţi sunt totodată mai buni amăgitori, ştiind să fabrice minciuni convingătoare. Dar în ciuda anxietăţilor, problemelor de încredere şi a altor minusuri, prieteniile pe care le leagă oamenii inteligenţi sunt mult mai trainice şi mai fructuoase.

Citeşte şi Trăsături ale personalităţii tale în funcţie de zodie