Compozitorul Mircea Drăgan, fost membru în trupele Mondial şi Romanticii şi autor al melodiei „Iubire, bibelou de porţelan”, a murit

A murit Mircea Drăgan, supranumit bunicul muzicii pop-rock românești! Artistul s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, cu puţin înainte de a împlini 78.

16 mai 2023, 23:07
Compozitorul Mircea Drăgan, fost membru în trupele Mondial şi Romanticii şi autor al melodiei „Iubire, bibelou de porţelan”, a murit

Compozitorul Mircea Drăgan, fost membru al formațiilor Sideral (1965-1968), Mondial (1968-1972), Romanticii (1972-1991), membru in Consiliul UCMR și in Biroul Sectiei de muzica pop, a încetat din viață.

„Iubire, bibelou de porțelan” reprezintă una din cele mai mari realizări muzicale ale compozitorului, piesa fiind difuzată și azi de anumite radiouri, deși a apărut pe piață în urmă cu 55 de ani!

Mădălina a murit la 17 ani în urma unui accident de tren. În ianuarie, îi murise fulgerător fratele

Mircea Drăgan s-a născut pe 20 mai 1945). Născut într-o familie de muzicieni, bunicii au fost muzicieni, a învăţat pianul de la 4 ani, apoi a urmat studiile Conservatorului din Bucureşti, a început să cânte cu Sideral, în perioada ’65-’68, apoi din ’68 până în ’71 cu formaţia Mondial şi din ’72 până în ’90 cu Romanticii.

Din ’84 s-a dedicat meseriei de compozitor, a început compoziţiile din ’69, dar succesele au venit ceva mai târziu, prin ’76 cu «Soare şi foc», albumul cu Romanticii, «Mâine», piesa care a câştigat premiul de compoziţie şi interpretare în Germania, a avut nenumărate succese din punct de vedere muzical, bineînţeles succese obţinute prin muncă pentru că a muncit foarte mult, a avut o carieră destul de bine conturată, lucru care i-a adus participări la mai toate festivalurile care se ţineau în România, Festivalul de la Mamaia, Festivalul Muzicii de dans, Festivalul de la Costineşti, Melodia Anului, la toate a fost laureat, a luat premii, piesele sale au fost bine primite de public.

Monica Anghel, Silvia Dumitrescu și Horia Moculescu, reacții la moartea lui Mircea Drăgan
Monica Anghel și Silvia Dumitrescu au reacționat și ele, în exclusivitate pentru FANATIK, la moartea compozitorului Mircea Drăgan.

Am colaborat cu dânsul. Era un om extraordinar, vesel, un om bun. Nu știam să aibă probleme de sănătate. Îi urez condoleanțe familiei. Nu știu să fi avut probleme de sănătate. Nu eram neapărat prieteni, dar am colaborat cu el. Ultima oară l-am întâlnit anul trecut. Era vesel, tonic, era foarte ok”, a spus Monica Anghel.

Îmi pare tare rău. Știu că îi murise și soția, săracul. Cu ceva ani în urmă, prin 1990 așa ceva, pentru că a fost de mult colaborarea, chiar nu mai știu anul. Acum 30 de ani, ca să zic așa. Am colaborat, într-adevăr. Noi ne-am mai întâlnit în diverse locuri de-a lungul timpului. S-a făcut și un remix la piesa lui, „Născută pentru dans”. Mi se pare că a mai făcut încă două piese, dar nici nu îmi mai aduc aminte exact titlurile lor. Ne înțelegeam foarte bine, ne-am mai întâlnit la diverse evenimente. Ne-am mai dat mesaje, așa, de sărbători. Acum, la Paște, nu mi-a mai dat niciun mesaj. Mi se pare că mi-a dat la începutul anului. Îmi pare sincer rău că s-a întâmplat lucrul acesta. Regret din tot sufletul. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Silvia Dumitrescu.

Lumea medicală a mai pierdut un doctor de excepție. A murit ”medicul copiilor”
Horia Moculescu, despre moartea lui Mircea Drăgan: „Am aflat la o oră după ce a murit. Era un om sănătos. S-a urcat în autobuz și a murit. I s-a făcut rău, a făcut un atac cardiovascular și a murit. Era un om bun, un om extraordinar. Să nu uităm că eu aveam trupă în anii `60, iar ei au inventat Romanticii și Mondial. Avea o familie atât de frumoasă, refăcută, care acum suferă.

Eu am fost prieten și cu prima lui soție, și a doua este o doamnă extraordinară. Este internată în spital. I s-a făcut rău, normal. Suntem colegi în Uniunea Compozitorilor de zeci de ani, suntem colegi în Consiliul Director al UCMR-ADA, eram peste tot împreună. Nici nu îmi vine să cred că nu mai este. Acum două săptămâni eram în consiliu la UCMR-ADA. Aveam ședință de Consiliu și s-a prezentat și el, desigur. Era foarte drăguț, un om de calitate, un prieten bun. Era un om de pus la rană”.

Mircea Drăgan a fost unul din cei mai valoroși compozitori de la noi. A lucrat cu o serie de nume mari din industria muzicală de la noi, precum Monica Anghel, Angela Similea, Mihai Constantinescu sau Loredana Groza, scrie money.ro.

A fost și regizor muzical pentru niște lucrări vocal-simfonice ale unor case de producție muzicală din mai multă țări. Talentul său ca regizor muzical a fost remarcat în Italia, Elveția, Israel, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, printre alte state.

De asemenea, a făcut înregistrări și pentru Filarmonica Oradea, Filarmonica din Bacău ori cea din orașul maghiar Szeged. Cariera sa ca regizor se leagă și de Televiziunea Română. La TVR, acesta s-a ocupat de proiecte de succes precum „Surprize, surprize”, „Școala vedetelor”, „Ne vedem la TVR”, „Confesiuni” sau „Eurovision.