Comuna fără asistaţi social: „E ruşine să iei ajutor, nu mai eşti invitat la nuntă sau la cumetrie”

Comuna suceveană Botoşana nu are niciun asistat social încă din anul 2007. În Suceava mai există o singură comună fără asistaţi, este vorba de Dărmăneşti.

RomaniaTV.net
22 ian. 2020, 19:33
Comuna fără asistaţi social: „E ruşine să iei ajutor, nu mai eşti invitat la nuntă sau la cumetrie”

Comuna Botoşana nu este una bogată, în zonă nu există nicio mare fabrică sau un alt gigant, care să ofere multe locuri de muncă, dar cu toate astea oamenii îşi găsesc surse de venit şi nu iau ajutor social. Primarul comunei, Ioan Ghiaţă, a explicat cum a reuşit să îşi facă consătenii să nu mai aştepte ajutorul social.

Primarul spune că a refuzat să le acorde ajutorul fără ca asistaţii să facă muncă în folosul comunităţii, conform legii. O femeie din sat, care obişnuia să încaseze ajutorul social, a povestit pentru Adevărul că în contul banilor pe care îi încasa, trebuia să facă curat în primărie sau prin curtea instituţiei. Între timp i-au crescut copiii şi au plecat în străinătate, unde şi-au făcut un rost şi le trimit bani şi părinţilor, aşa că femeia se ocupă exclusiv cu munca în propria gospodărie, nemaiavând nevoie de banii de la stat, mai ales că soţul ei are pensie.

În mod paradoxal, atât primarul, cât şi unii săteni, regretă absenţa asistaţilor, pentru că uneori nu are cine să-i ajute în primăărie sau în gospodării, conform surssei citate.