NINSORI şi VISCOL în Delta Dunării. Mii de oameni au rămas fără energie şi apă potabilă de trei zile

Câteva mii de persoane care locuiesc în comunităţile izolate din Delta Dunării nu au energie electrică şi nici apă potabilă de aproape trei zile, după ce viscolul puternic şi ninsorile abundente au afectat reţelele de distribuţie a energiei electrice.

RomaniaTV.net
20 ian. 2018, 15:59
NINSORI şi VISCOL în Delta Dunării. Mii de oameni au rămas fără energie şi apă potabilă de trei zile

UPDATE: Oraşul Sulina a fost alimentat, în jurul orei 17:00, la reţeaua de energie electrică, iar în prezent se intervine pentru remedierea numeroaselor deranjamentelor individuale, a anunţat, sâmbătă, E-Distribuţie Dobrogea.

Primarul oraşului Sulina, Nicolae Răduş, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că timp de peste 48 de ore cei aproape 4.000 de locuitori ai singurului oraş din Deltă au rămas fără energie, fără apă potabilă şi fără căldură.

„De joi nu am mai avut energie, iar azi am primit două grupuri electrogene, astfel că am repornit sistemul de termoficare şi Uzina de apă. Zilele trecute, am cerut sprijin de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi pentru a ne da un remorcher care să ne ajute să dăm drumul la apă şi căldură pentru populaţie, dar ni s-a cerut 200 de euro pe oră şi cheltuielile legate de combustibil”, a afirmat primarul oraşului Sulina.

O altă comunitate izolată din Delta Dunării, care însă nu a avut nici sâmbătă după-amiază energie electrică, este Crişan care numără circa 1.200 de locuitori, potrivit primarului Ilie Munteanu.

„Am mai avut probleme cu energia electrică, dar niciodată pentru o perioadă atât de mare. Oamenii iau apă potabilă din magazine şi cu găleata din Dunăre pentru nevoile din gospodărie”, a declarat primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu.

Nici comuna Maliuc, care numără aproape 1.000 de locuitori, nu are energie electrică de aproape trei zile, însă sâmbătă, potrivit primarului Aurelian Sevastian, în satul reşedinţă de comună, societatea Aquaserv SA, operator regional de servicii de apă şi canalizare, a adus un generator pentru staţia de tratare a apei potabile, astfel că locuitorii au primit din nou apă potabilă.

„În satele Partizani şi Gorgova, unde avem apă prin cădere, oamenii au făcut economii şi au apă potabilă. Principala noastră problemă este că în lipsa energiei electrice sunt ameninţate proviziile de carne ale oamenilor. Peştele de asemenea este un aliment perisabil şi nimeni de la Enel nu ne spune când se va rezolva problema. Acum am înţeles că au alte priorităţi”, a menţionat primarul comunei Maliuc, Aurelian Sevastian.

Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă de societatea Enel, şase grupuri electrogene sunt transportate pe Dunăre spre localităţi izolate.

„Drumul este îngreunat de sloiurile formate pe fluviu. La ora 12.00, se lucrează pentru restabilirea alimentării unui număr de 5.300 de consumatori din zona Deltei”, se arată în comunicatul Enel.

Circa 12.000 de persoane locuiesc în cele şapte comune şi în oraşul Sulina din Delta Dunării, comunităţi considerate izolate din cauza distanţei mari la care se află de municipiul Tulcea şi a faptului că pentru a ajunge în municipiu populaţia trebuie să utilizeze inclusiv mijloace de transport pe apă.

Aproape 30 de comunităţi din judeţul Tulcea, majoritatea din zona de terasă a judeţului, nu aveau vineri seara energie electrică, după ce joi 62 de localităţi au rămas fără această utilitate, din cauza ninsorii abundente şi a viscolului puternic.