Concedieri masive în IT: Gigantul Oracle a dat tonul în România. Câți angajați vor fi dați afară

Pe fondul tehnologizării accelerate, inclusiv companiile din IT au început să concedieze la foc automat. Astfel, la nivel mondial, 2022 a fost un an cu record de concedieri în domeniu. Tendința continuă în 2023.

07 ian. 2023, 10:16
Concedieri masive în IT: Gigantul Oracle a dat tonul în România. Câți angajați vor fi dați afară

Grupul american Oracle, cea mai mare companie din domeniul IT din România, pregătește o nouă rundă de disponibilizări, în 2023, informează Libertatea.

Oracle nu doar că nu mai angajează, ba chiar pregătește să dea afară 184 de oameni, dintr-un foc. La nivel național, compania din SUA are peste 4.300 de angajați. Astfel, numărul angajaților concediați reprezintă 4,2% din forța de muncă totală.

„Conform evaluării actuale a Oracle, implementarea noii strategii globale la nivelul României, pe lângă măsurile de susținere a îmbunătățirii eficienței, va propune desființarea a 184 de posturi la nivel local”, se arată în documentul intrat în posesia ziarului menționat.

Primii 100 de oameni au primit deja notificările privind concedierea în cursul zilei de joi, 5 ianuarie. Oracle România avea 2.239 de salariați la finalul anului 2021, iar Oracle Global Services România 2.137 la finalul lui 2022, potrivit Ministerului de Finanțe.

 

Profituri consistente pentru Oracle, cu angajați din România

 

Oracle România a avut în 2021 vânzări de 693,5 milioane de lei și un câștig net de 6,4 milioane de lei. Oracle Global Services Romania a avut în 2021 afaceri totale de 479,8 milioane de lei și un profit net de 10,1 milioane.

„Restructurările au început anul trecut în SUA. Este prima oară când se desfășoară concedieri în România. Au fost desființate o serie de departamente, care se suprapuneau cu altele”, au mai precizat sursele Libertatea.

De asemenea, tot în domeniul tehnologiei, suedezii de la Electrolux au anunțat concedierea a peste 100 de persoane din cele 740 angajate la fabrica din Satu Mare.