Concedieri masive în România. Peste 3000 de angajați ar putea fi daţi afară: „O să rămânem pe drumuri”

Două grupuri energetice pe bază de cărbune din Complexul Energetic Oltenia vor fi închise. În caz contrar, România riscă să rămână fără 700 de milioane de euro din PNRR.

12 mart. 2023, 12:32
Concedieri masive în România. Peste 3000 de angajați ar putea fi daţi afară: „O să rămânem pe drumuri”

PNRR aduce bani muţi în ţară, dar vine şi cu concedieri. Două grupuri energetice pe bază de cărbune din Complexul Energetic Oltenia vor fi închise pentru că, altfel, România riscă să rămână fără 700 de milioane de euro. 3.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia ar putea fi daţi afară sau relocaţi pe alte posturi deoarece statul român şi-a asumat că va netezi calea spre o energie mai curată, ceea ce însemnă restructurări.

Închiderea celor două grupuri însemnă concedieri masive, cu toate că oficialii de la Bucureşti dau asigurări că salariaţii nu vor avea de suferit odată ce va fi luată această decizie. În şedinţa de Guvern, s-a discutat despre trecerea în conservare a celor două grupuri de la Turceni și Rovinari.

Pensii 2023, ce şi-a asumat România în PNRR. Apare o nouă formulă de calcul, se recalculează totul. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare
Săptămâna viitoare, Executivul va veni cu un act în acest sens. Surse guvernamentale spun că decizia ar urma să se aplice în cel mult trei luni.

„România trebuie să îţi îndeplinească aceste obligaţii privind intrarea acestor grupuri în conservare, fără însă ca acest lucru, cel puţin potrivit situaţiei existente în acest moment să aducă atingere în vreun fel situaţiei contractuale a celor care muncesc în acest moment”, a spus Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern.

Complexul Energetic Oltenia numără 11 grupuri pe cărbune la Turceni, Rovinari și Ișalnița.

Compania urmează un plan de restructurare și își va închide din capacități ca să poată înlocui energia poluatoare cu una mai curată.

Muncitorii se tem de concedieri: „Să primească miliarde de euro de la UE pe durerea noastră”

Închiderea celor două grupuri fără să fie pus altceva în loc ar putea pune în pericol aproximativ 3.000 de locuri de muncă. „Un grup energetic pe cărbune în acest context al războiului din Ucraina și al unei crize energetice aduce stabilitate în sistemul energetic național”, a spus Manu Tomescu, angajat Termocentrala Rovinari.

Maşina răsturnată la CE Oltenia, raport devastator: nu avea frâne şi a sărit din viteză la urcarea dealului
„Pentru ca România să primească miliarde de euro de la UE pe durerea și strigătul nostru și noi o să rămânem pe drumuri la vârste de peste 50 de ani”, a declarat un angajat CE Oltenia.

Aproximativ 3,2 miliarde de euro, reprezentând a doua plată din fondurile PNRR, ar trebui să ajungă la București. În prezent, Complexul Energetic Oltenia numără 11 mii de salariați și este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, potrivit Observator.ro.

Țara noastră și-a asumat că 2032 va însemna sfârșitul mineritului, iar cărbunele va fi înlocuit cu energie mai puțin poluantă: de la soare și centrale pe gaze.