Maşina răsturnată la CE Oltenia, raport devastator: nu avea frâne şi a sărit din viteză la urcarea dealului

Trei persoane au murit și alte zece au fost rănite după ce mașina tip tanchetă care-i trasporta în interiorul carierei miniere de suprafață Jilț Sud s-a răsturnat pe data de 17 ianuarie. În mașină se aflau și tuburi de oxigen, care au căzut peste oameni, însă medicii au stabilit că minerii au decedat asfixiați

07 mart. 2023, 20:36
Maşina răsturnată la CE Oltenia, raport devastator: nu avea frâne şi a sărit din viteză la urcarea dealului

Ies la iveala noi detalii în ceea ce privește ancheta în dosarul CE Oltenia. Potrivit surselor judiciare, la mașină ar fi existat mai multe probleme de ordin tehnic, mai exact defecțiuni la sistemul de frânare. Același surse judiciare spun că mașina ar fi sărit din viteză în momentul în care urca dealul.

Totodată familiile victimelor fac presiuni, își doresc să iasă adevărul la iveală și cer și despăgubiri în valoare de 2,7 milioane de euro.

Accidentul nefericit s-a întâmplat pe data de 17 ianuarie, atunci când mașina în care se aflau 25 de angajați s-a răsturnat.

Un raport recent al Inspecției Muncii susține reprezentanții companiei de stat CE Oltenia ar fi șters urmele de pe drumul de lângă cariera Jilț unde s-a răsturnat o mașină cu muncitori, ucigând trei oameni.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trimite Corpul de Control după accidentul cumplit din Gorj și cere demisii: „Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns”
”Imediat după producerea evenimentului, deoarece perimentrul în care s-a produs evenimentul nu a fost asigurat pentru stabilirea dinamicii accidentului, și starea de fapt a fost modificată, alterându-se urmele lăsate de autoutilitară, S.C. CEO OLTENIA S.A. a fost sancționată  prin proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor încheiat de ITM Gorj.

Astfel, ITM Gorj a constatat că SOCIETATEA COMPLEXUL  ENERGETIC OLTENIA S.A. a modificat starea de fapt a drumului pe care s-a deplasat mijlocul de transport implicat în eveniment, încălcându-se prevederile art.13 lit. p) din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, cu modificărilre și completările ulterioare, fapt pentru care SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. a fost sancționată contravențional cu amendă de 5.000 lei, conform procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 00016887/19.01.2023.”, arată raportul.

Sindicaliștii cer angajarea rudelor victimelor de la Jilț Sud!

Liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia cer ca rudele persoanelor decedate la cariera de la Jilț Sud să fie angajate la compania energetică. Conform unor surse, documentația a fost depusă deja de liderii de sindicat din zona respectivă, iar o decizie urmează să fie luată în zilele următoare. Mai mult decât atât, liderii de sindicat au solicitat conducerii companiei ca angajații care au fost răniți în urma accidentului în care și-au pierdut viața 3 persoane, să aibă contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Majoritatea celor răniți în accidentul respectiv, dar și unii dintre cei care au decedat, au contracte de muncă pentru o perioadă determinată. Totul urmează să se decidă în zilele următoare, însă șansele ca demersul liderilor de sindicat să fie unul pozitiv sunt reduse, pentru că, cei din conducerea companiei energetice sunt obligați să respecte planul de reorganizare pe care Complexul Energetic Oltenia îl are semnat cu Comisia Europeană.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat joi în şedinţa Executivului, despre accidentul de la Jilţ Sud, din Complexul Energetic Oltenia, că din 2016 până acum s-au efectuat 158 de controale şi au fost aplicate amenzi de 436.000 de leri, toate contestate în instanţă, iar în proporţie de 95%, Inspecţia Muncii a câştigat aceste amenzi, deci lucrurile constatate şi măsurile date încă din 2018 privind transportul de persoane s-a dovedit şi în instanţă că sunt cele reale.

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia, la un pas de o nouă tragedie. Două benzi de transport s-au prăbușit

Ministrul Muncii a arătat că raportul este unul preliminar pentru că a solicitat documente şi încă nu li s-au pus la dispoziţie. ”Ceea ce noi am constatat în primă fază şi am şi aplicat o acţiune a fost ca imediat după producerea evenimentului perimetrul nu a fost asigurat şi au apărut nişte modificări, acolo, strarea de fapt a fost modificată şi am considerat că s-au alterat urmele lăsate de autoutilitară”, a spus el.

Ministrul Muncii a continuat: ”Ceea ce a apărut frapant pentru noi a fost că imediat după acest eveniment, în data de 23 când a fost acea grevă spontană, imediat ne-am deplasat la faţa locului şi am ataşat şi poze la raportul preliminar, practic maşini cu cauciucuri deteriorate şi tot în condiţii care nu erau tocmai propice transportului”, a mai spus el. Ministrul Budăi a arătat că a suplimentat echipa de control cu o perosană de la centru de la Inspecţia Muncii.

”De-a lungul timpului, din 2016 până acum, s-au efectuat 158 de controale, cu 210 măsuri şi au fost aplicate amenzi în valoare de 436.000 de leri, amenzi care în totalitate au fost contestate în instanţă. Până în prezent, în proporţie de 95%, Inspecţia Muncii a câştigat toate aceste amenzi în instanţă deci lucrurile constatate de noi şi măsurile date încă din 2018 privind transportul de persoane s-a dovedit şi în instanţă că sunt cele reale”, a mai spus marius Budăi.