Concediu creştere copil 2024. Ce spune ministrul Muncii după anunţul privind scurtarea zilele libere: „România acordă stimulente de inserție pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru”

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru sursa citată anterior, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla, de fapt, cu concediul pentru creșterea copilului în România.
Filip Stan
21 mart. 2024, 19:24
Concediu creştere copil 2024. Ce spune ministrul Muncii după anunţul privind scurtarea zilele libere:

Concediu creştere copil 2024. Simona Bucura Oprescu a anunțat ce se întâmplă cu concediul pentru creșterea copilului. Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îşi dorește scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta este prea lung, conform informațiilor transmise de Antena 3.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Muncii susțin că încurajează întoarcerea mai rapidă a femeilor la locul de muncă: „România acordă stimulente de inserție pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru. Valoarea stimulentului pentru cele care se întorc până când bebelușul împlinește 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt, Ministerul Muncii.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru sursa citată anterior, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla, de fapt, cu concediul pentru creșterea copilului în România.

„Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme. OCDE a venit cu o recomandare, obligația noastră este să o analizăm”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate la Antena 3.

În ceea ce privește eventuale facilități sau stimulente pentru mamele care vor să se întoarcă mai devreme în câmpul muncii, ministrul susține că trebuie făcută o analiză.

„Propunerile pot fi benefice pentru societatea românească și Ministerul Muncii întotdeauna va susține astfel de propuneri.

Planul trebuie însă să includă mai mulți dintre actorii guvernamentali, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Egalității de șanse și Tineretului, dar și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, a concluzionat Ministrul Muncii, conform sursei citate.

Concediu creştere copil 2024. Se cere scurtarea! Femeile din România care nasc s-ar putea întoarce mai devreme la muncă

Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) cere României scurtarea concediului de creștere a copilului. Femeile din România care nasc ar putea reveni mai repede la muncă.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre concediul și indemnizația pentru creșterea copilului. Care sunt condițiile de acordare în anul 2024

Se cere scurtarea concediului de creștere al copilului

Recent, Guvernul României a anunțat că aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană. În acest context, pe 1 martie 2024, OCDE a aprobat primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalților Funcţionari pentru Buget, a informat atunci Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Aderarea la OCDE ar putea aduce și o serie de modificări în legislația internă a țării noastre. Una dintre ele se referă la femeile care nasc și rolul lor post-natal din câmpul muncii. Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) își dorește scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta, care are o durată de 2 ani, este prea lung. În paralel, reprezentanții Ministerului Muncii afirmă și ei că încurajează întoarcerea mai repede a femeilor la locul de muncă.

„România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii.

Cei de la OCDE mai vor o modificare în ceea ce privește femeile care aduc pe lume copii. În prezent, conform Legii pensiilor, femeile care au copii se pot pensiona mai repede. Cei de la OCDE cer ca reducerea vârstei de pensionare pentru femei în funcţie de numărul de copii să fie eliminată.

Conform legislației în vigoare, persoanele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să își reia activitatea profesională înainte ca cel mic să împlinească vârsta de șase luni sau un an, în cazul copilului cu dizabilități, beneficiază de un stimulent de inserție lunar în valoare de 1.500 de lei. Această sumă este acordată până când copilul împlinește vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități. Mamele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să revină la locul de muncă după ce copilul împlinește șase luni sau un an, în cazul copilului cu dizabilități, primesc un stimulent de inserție lunar în valoare de 650 de lei. Suma este acordată până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Citește și: Schimbare radicală pentru indemnizaţia primită în concediul de creştere a copilului. Ce se întâmplă dacă ai datorii

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Țara puternic dezvoltată care are prețurile mai mici ca-n România. Aici e bine să te muți și să ai o viață frumoasă și liniștită, doar salariul minim e 2.200 de euro
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Trump, așa cum nimeni nu l-a mai văzut. Imginea face ocolul Pământului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Mai scump ca în Hawaii! Cât costă o noapte de cazare în hotelul Andreei Bănică din Eforie Nord, în iulie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare