Schimbare radicală pentru indemnizaţia primită în concediul de creştere a copilului. Ce se întâmplă dacă ai datorii

Veşti proaste pentru salariaţii care datoreaza bani, în contextul în care legiuitorul a decis ca indemnizaţia primită pe durata concediului de creştere a copilului să poată fi executată silit, fără a se ţine cont de tipul datoriei.

18 sept. 2023, 13:01
Schimbare radicală pentru indemnizaţia primită în concediul de creştere a copilului. Ce se întâmplă dacă ai datorii
Schimbare radicală pentru indemnizaţia primită în concediul de creştere a copilului. Va putea fi executată silit pentru orice tip de datorii

Schimbare radicală pentru indemnizaţia primită în concediul de creştere a copilului. OUG 164/2022, care va modifica OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor în momentul în care vor fi actualizate și normele de aplicare ale OUG 111 (noile norme mai trebuie doar publicate în Monitor pentru a intra în vigoare), introduce prevederea potrivit căreia „indemnizația pentru creșterea copilului (…) poate fi urmărită și executată silit indiferent de natura creanțelor datorate de debitor, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie”, scrie avocat.net.

Citeşte şi: O pacientă cu cancer a obținut în instanță decontarea tratamentului prescris de medic

Conform legislatiamuncii.manager.ro, vor exista şi excepţii, aşa că anumite categorii de venituri nu vor putea fi executate silit, nici după aplicarea ordonanţei mentionate. Vorbim despre stimulentul de inserţie, majorarea cu 50% a indemnizaţiei cuvenite pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil, şi indemnizaţia pentru îngrijire acordată până la varsta de 7 ani a copilului cu dizabilităţi, etc.

Conform codului de procedură civilă, veniturile primite periodic pot fi urmărite pentru datorii în proporție de jumătate din veniturile lunare nete, pentru sumele care sunt datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii, şi până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Citeşte şi: CCR, motivare halucinantă pentru respingerea legii prin care s-ar elimina pensiile speciale: „Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat”

Schimbarea din proiectul OUG vine ca urmare a Deciziei Curții Constituționale a României nr. 232/2021, conform căreia judecătorii constituționali au stabilit că „indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poate fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricăre creanțe”.