CONCEDIU DE CARANTINĂ. Ce se întâmplă dacă ai mai multe job-uri

Persoanele care intră în concediu de carantină (precum și în alte câteva tipuri de concedii) și lucrează în mai multe locuri, beneficiază de indemnizație de la toți angajatorii, indiferent de îndeplinirea condiției stagiului de cotizare. Aceasta este o modificare recentă a legislației în domeniu, pentru a le permite și celor care, cum spuneam anterior, nu îndeplinesc condiția privind stagiul de cotizare să beneficieze de indemnizația de asigurări sociale de sănătate, dacă se află în una din acele situații, scrie avocatnet.ro.

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 05:20
CONCEDIU DE CARANTINĂ. Ce se întâmplă dacă ai mai multe job-uri

Modificarea a fost introdusă prin Ordinul nr. 502/2020 al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a apărut în Monitorul Oficial în 27 martie și care se aplică de la aceeași dată. Această modificare vine după ce, câteva zile înainte, Ordonanța de urgență nr. 30/2020 a eliminat condiția stagiului minim de cotizare pentru cei care trebuie să intre în concediu medical de carantină.

CONCEDIU DE CARANTINĂ, s-au schimbat regulile după apariţia ordonanţei militare

În esență, de la acel moment, angajații care lucrează pentru mai mulți angajatori beneficiază de indemnizație de asigurări sociale de sănătate și dacă nu au îndeplinit condiția privind stagiul de cotizare. În mod normal, angajații trebuie să fi îndeplinit acea condiție la fiecare angajator pentru a beneficia de la fiecare de acea indemnizație.

Acest lucru va fi, în continuare, aplicabil, ca regulă. Însă pentru situații precum intrarea în concediu medical pentru carantină (cum este cazul în multe situații generate în contextul coronavirusului), noile modificări precizează că, în asemenea cazuri, nu mai contează îndeplinirea sau nu a condițiilor privind stagiul de cotizare.

CÂŢI BANI primesc de la stat suspecţii de coronavirus izolaţi sau în carantină. Cum poţi beneficia de CONCEDIU MEDICAL

Alte schimbări aduse prin același ordin menționat mai sus vizează alte tipuri de concedii pentru care poate fi obținută indemnizația, fără să fie necesară îndeplinirea stagiului de cotizare. E vorba, mai exact, de următoarele tipuri de concedii:

  • pentru urgențe medico-chirurgicale;
  • pentru tuberculoză;
  • boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii și SIDA sau pentru
  • risc maternal.

La fel ca în cazul concediului de carantină, și pentru astfel de concedii angajatul va primi indemnizația de la toți angajatorii pentru care lucrează, indiferent de îndeplinirea stagiului minim de cotizare sau nu.

Ordonanța de urgență nr. 158/2005 prevede că stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului medical este de cel puțin șase luni de asigurare în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Așadar, dacă cineva nu a îndeplinit condiția celor șase luni, dar intră în concediu medical de carantină (sau pentru una din celelalte situații menționate mai sus), această persoană va putea beneficia, în continuare, de indemnizație de la fiecare angajator, scrie avocatnet.ro.