CONCEDIU DE CARANTINĂ, s-au schimbat regulile după apariţia ordonanţei militare

Atunci când se impune carantina, iar angajații trebuie să întrerupă activitatea, aceștia intră în concediul medical pentru carantină și au dreptul la indemnizația aferentă. Totuși, până de curând, lucrurile nu erau foarte simple pentru toți angajații intrați în carantină, deoarece cei ce voiau să intre în concediu medical și să primească și banii pentru acesta erau nevoiți să îndeplinească condiția unui stagiu minim de cotizare.

25 mart. 2020, 09:37
CONCEDIU DE CARANTINĂ, s-au schimbat regulile după apariţia ordonanţei militare

Concediul de carantină se acordă acum fără să se mai țină cont de un stagiu minim de cotizare. Acest lucru s-a schimbat de sâmbătă, de la intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020, care, printre altele, elimină stagiul minim de asigurare necesar pentru a putea beneficia de concediul medical de carantină.

Potrivit OUG nr. 158/2005, actul normativ care stabilește regulile acordării concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, stagiul minim de asigurare este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Așadar, după cum stabilește OUG nr. 30/2020, cei cu venituri din contracte individuale de muncă sau cu venituri asimilate salariilor, cei aflați în șomaj sau cei asigurați voluntar în sistemul de asigurări sociale de sănătate pot beneficia acum de concediu și indemnizație pentru carantină, fără îndeplinirea condiției privind stagiul de asigurare.

După cum stabilește legislația în vigoare, de concediu medical pentru carantină și de indemnizația aferentă pot beneficia atât cei aflați în carantină, cât și cei aflați în autoizolare impusă la domiciliu, scrie avocatnet.ro.

Concediul medical pentru carantină se obține de la mediul curant (de familie sau specialist), după ce persoana iese din carantină și se eliberează pe baza certificatului semnat de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică.

În acest moment, după cum ne informează autoritățile, în carantină instituționalizată sunt 5.515 de persoane, iar alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.