Concediu medical 2022. Condiţii noi de acordare de la 1 ianuarie pentru angajaţii de la stat şi din privat

De la 1 ianuarie s-a închimbat legea de acordarea a concediului medical. Schimbările îi vizează atât pe angajaţii de la stat, cât şi pe cei din mediul privat.

07 ian. 2022, 14:23
Concediu medical 2022. Condiţii noi de acordare de la 1 ianuarie pentru angajaţii de la stat şi din privat

Concediu medical 2022.

De la 1 ianuarie a fost schimbat modul de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite. Noul mecanism prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care nu le-ați luat în 2021. Iată ce trebuie să știe toți angajații

Concediul medical 2022. Schimbări la concediul dat de medicul de familie

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia, potrivit fresh24.ro.

Prima etapă este de patru zile calendaristice, cu încadrarea în limita maximă de șapte zile pentru fiecare episod de boală.

Durata concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă, oferit de medicul de familie, nu poate să depășească 28 de zile într-un an.

Medicul specialist din ambulatoriu poate acorda pacientului concediu medical de maxim 15 zile în prima etapă, iar în acest caz limita maximă este de 30/31 de zile de CO pe lună, adică 90 de zile pe an.

Potrivit noii legislaţii, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.

De la 1 august 2021, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, și nu până la 16 ani, cum a fost legea până la această dată.

Citeşte şi: Veşti proaste pentru românii care vor fi obligaţi să intre în CARANTINĂ la revenirea în ţară după concediu. Modificarea intră în vigoare de la 1 august