Concediu paternal în România. Mai multe zile de concediu pentru taţi, anunţ de ultimă oră de la Guvern

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, durata concediului paternal va fi de 10 zile lucrătoare, şi nu cinci, aşa cum este în prezent. Dacă OUG va fi adoptată, aceasta va intra în vigoare începând cu 1 august 2022.

11 iul. 2022, 17:12
Concediu paternal în România. Mai multe zile de concediu pentru taţi, anunţ de ultimă oră de la Guvern

Concediu paternal în România. Sunt veşti importante pentru români. Guvernul vrea să extindă perioada de concediu paternal de la cinci zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare.

Concediu paternal în România. Veşti importante pentru viitorii părinţi

Citeşte şi Concediu de paternitate pentru taţi. Ţara din Europa care acordă cele mai multe zile

Potrivit proiectului de ordonanță, vor avea dreptul la concediu paternal și indemnizația aferentă toți tații care au calitatea de salariat cu contract sau raport de muncă, eliminând prin această prevedere noțiunea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale.

O altă noutate constă în faptul că în categoria salariaților sunt asimilați și tații care au un contract de activitate sportivă, de mandat, de management sau civil de prestări servicii pentru teatru ori au o convenție de muncă individuală (cooperațiile).

Vor beneficia de concediu paternal şi tații care sunt aleși în funcțiile pe care le ocupă și care lucrează în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești, precum și cei care dețin o funcție de demnitate publică ori sunt funcționari parlamentari.

Cei care lucrează în domeniul militar vor beneficia de permise de 10 zile, în loc de şapte cum este în prezent.

Tăticii care au absolvit cursul de puericultură vor beneficia de majorarea cu 10 zile lucrătoare a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, și nu a unuia singur, cum este reglementat în prezent. Referitor la angajator, acesta este obligat să acorde concediul paternal.

În perioada concediului, angajatorul nu-l poate concedia pe proaspătul tătic şi este obligat să-i mențină toate drepturile privind încadrarea în muncă. Plata drepturilor de concediu paternal va fi făcută, ca și până acum, de către angajator și va fi egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Atenţie, angajatorii care nu vor respecta prevederile legale vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 4.000 lei la 8.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Dacă va fi aprobată, ordonanța de urgență, cu noile modificări ale Legii 210/1999, va intra în vigoare la 1 august 2022.

Proiect_OUG_modificare_Lege_210_concediu_paternal_22062022

Citeşte şi ZILE LIBERE de care habar nu aveai că le poţi lua în afara celor 15 legale de peste an