CONCEDIUL DE ACOMODARE 2020. Cine poate beneficia de ZILE LIBERE în plus plătite de stat cu 1700 de lei pe lună

Concediul de acomodare poate fi obținut pentru cel mult un an, urmând ca acesta să fie obținut în urma unei cereri a persoanei adoptatoare sau care urmează să adopte.

22 ian. 2020, 10:09
CONCEDIUL DE ACOMODARE 2020. Cine poate beneficia de ZILE LIBERE în plus plătite de stat cu 1700 de lei pe lună

CONCEDII 2020. Puţini ştiu că în legislaţia muncii există concediul de acomodare și indemnizația de acomodare. Mai exact, este vorba de o perioadă de maximum un an în care salariații (precum și persoanele care obțin venituri din activități independente sau agricole) pot să beneficieze de astfel de facilități.

Conform Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, persoana care adoptă un copil poate beneficia de concediul de acomodare și de o indemnizație lunară. Dacă e vorba de o adopție de către o familie, oricare din cei doi soți poate obține aceste beneficii.

ZILE LIBERE 2020. Veste proastă pentru bugetari, Guvernul a uitat de MINIVACANŢELE din acest an

După cum spuneam mai sus, aceste beneficii nu sunt limitate doar cu privire la salariați, ci le sunt garantate și celor care realizează venituri din activități independente sau agricole.

Concediul de acomodare poate fi obținut pentru cel mult un an, urmând ca acesta să fie obținut în urma unei cereri a persoanei adoptatoare sau care urmează să adopte. La cerere, se va anexa documentul care atestă mutarea copilului la adoptator, certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.

De asemenea, perioada concediului de acomodare este considerată vechime în muncă, în serviciu și în specialitate. În plus, perioada de concediu va fi asimilată și stagiului de cotizare pentru obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

ZILE LIBERE mai multe pentru anumiţi bugetari în 2020. Guvernul a aprobat modificarea concediilor

Pentru calcularea indemnizației de acomodare, se ține cont de indicatorul social de referință (ISR), indemnizația de acomodare având o valoare de 3,4 ISR. Valoarea unei astfel de unități fiind de 500 de lei, indemnizația, astfel, fiind 1.700 de lei.

Concediu de odihnă 2020. Ce trebuie să știe fiecare salariat

Fiecare salariat, chiar dacă lucrează la stat sau la privat, are dreptul la concediu de odihnă anual, de 20 de zile lucrătoare. Concediul de odihnă se acordă separat de zilele de sărbătoare legală, de zilele de repaus săptămânal și chiar de zilele libere luate pentru evenimente familiale deosebite. De anul trecut, a apărut și o schimbare specifică pentru femeile care, pentru a concepe un copil, apelează la fertilizare in-vitro. 

Concediul de odihnă le este garantat salariaților prin lege, adică prin Codul muncii. Ei au dreptul la 20 de zile lucrătoare pentru un astfel de concediu. De asemenea, angajatorii pot alege să le dea mai multe zile de concediu de odihnă angajaților, dar nu pot să le dea mai puțin de 20 de zile lucrătoare.

Dincolo de faptul că zilele de concediu de odihnă sunt garantate, salariații nu pot renunța la ele și nu le pot ceda colegilor lor.

În același timp, trebuie menționat că există anumite categorii speciale de salariați, care beneficiază de cel puțin trei zile de concediu suplimentare, pe lângă cele 20, care se acordă în mod obișnuit:

  • cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare;

  • nevăzătorii;

  • alte persoane cu handicap;

  • cei care au până în 18 ani;

  • de anul trecut, salariatele care vor să devină mame, prin utilizarea procedurii de fertilizare in-vitro.

Important! Zilele de concediu de odihnă sunt diferite de:

  • zilele libere legale (puteți citi mai multe despre acestea, în 2020, aici);

  • zilele libere cerute pentru evenimente familiale deosebite;

  • zilele de repaus săptămânal (care, de regulă, sunt sâmbata și duminica).

  • În privința programării propriu-zise a concediului de odihnă, astfel de zile libere trebuie programate în avans și, teoretic, până la sfârșitul anului precedent celui în care va fi efectuat concediul propriu-zis. Și când vine vorba de cereri făcute pentru concediu de odihnă, conform Codului muncii, acestea trebuie depuse cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea efectuării concediului.

 

ZILE LIBERE 2020: câte pică în weekend

În anul 2020, românii vor avea 15 zile libere legale, sărbătorile pascale urmând să aibă loc pe 19 și 20 aprilie, potrivit Codului Muncii. 

Sunt în total 15 zile libere legale, din care 11 sunt în timpul săptămânii.

În anul 2020 vor exista următoarele zile libere legale:

1 și 2 ianuarie 2020 – Anul nou (miercuri și joi)

24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri)

17 aprilie – Vinerea mare (vineri)

19, 20 aprilie – Paștele (duminică, luni)

1 mai – Ziua Muncii ( vineri)

1 iunie – Ziua Copilului (luni)

7 și 8 iunie – Rusalii – (duminică, luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)

30 noiembrie – Sfântul Andrei ( luni)

1 decembrie – Ziua Națională a României (marți)

25 și 26 decembrie – Crăciunul (vineri, sâmbătă)