Concluzii în cazul celor 17 decese de la Spitalul Sfântul Pantelimon. „Niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale”

În cazul celor 17 decese produse pe parcursul a patru zile la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, s-a constatat că nu a existat vreo abatere de la protocoale.

01 mai 2024, 13:58
Concluzii în cazul celor 17 decese de la Spitalul Sfântul Pantelimon. „Niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale”

Colegiul Medicilor din București a prezentat miercuri, 1 Mai, concluziile anchetei de l Spitatul Sfântul Pantelimon, în legătură cu acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament din secția ATI.

Reprezentanții Colegiului Medicilor din București spun că în toate cele 17 cazuri nu a existat vreo abatere de la protocoale.

În cazurile incriminate au fost implicați de la doi la șase medici, iar, în total, au fost audiați 23 de medici, a precizat preşedinta Comisiei de Disciplină a CMMB, Liana Pleş.
Citeşte întreaga ştire: Concluziile Colegiului Medicilor după ancheta privind cele 17 decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. „Actul medical a fost unul corect. Medicii și-au făcut datoria”

„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective”, a spus Liana Pleş.
Citeşte întreaga ştire: Concluziile Colegiului Medicilor după ancheta privind cele 17 decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. „Actul medical a fost unul corect. Medicii și-au făcut datoria”, a declarat Liana Pleș.

Ancheta arată că toate protocoalele Societății Române de Anestezie și Terapie au fost respectate la Spitalul Sf. Pantelimon

„Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…) De asemenea, am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient”, a explicat Liana Pleș.
Citeşte întreaga ştire: Concluziile Colegiului Medicilor după ancheta privind cele 17 decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. „Actul medical a fost unul corect. Medicii și-au făcut datoria”.

În același timp, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a declarat că situația a adus prejudicii grave încrederii dintre medici și pacienți.

Citește și: Ce este noradrenalina, substanța pe care pacienții de la Spitalul Sf. Pantelimon, n-ar mai fi primit-o în doză suficientă

„Întotdeauna greşelile trebuie recunoscute, corectate şi cei care fac aceste greşeli trebuie să răspundă. Dar în acelaşi timp, ca şi Colegiu al Medicilor din Municipiul Bucureşti, suntem aici ca, dincolo de vegherea actului medical, să respectăm onoarea corpului medical”, a spus Cătălina Poiană, adăugând că în acest caz s-a dovedit „că actul medical a fost un act corect, că medicii şi-au făcut datoria”. „Considerăm că în condiţiile în care actul medical se dovedeşte a fi unul corect, datoria noastră este aceea de a face acest adevăr public. Este responsabilitatea noastră faţă de corpul medical, faţă de familiile acestor pacienţi care probabil că şi-au pus foarte multe întrebări în toată această perioadă şi toată această situaţie a fost o încărcătură şi mai mare de suferinţă asupra lor”, a mai spus preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti.
Citeşte întreaga ştire: Concluziile Colegiului Medicilor după ancheta privind cele 17 decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. „Actul medical a fost unul corect. Medicii și-au făcut datoria.”

Citește și: România, pe primul loc în UE la incidenţa şi mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Medic oncolog: „100.000 de cancere noi pe an şi ceva mai mult de jumătate din paciente mor”