Condamnare penală pentru OMV Petrom. Compania a fost găsită vinovată pentru moartea unui minor

Compania OMV Petrom a fost condamnată în primă instanță de Judecătoria Găiești pentru moartea unui copil într-un puț petrolier al companiei, petrecută în 2016, potrivit anunțului remis de companie către Bursa de Valori București (BVB).

13 dec. 2022, 14:52
Condamnare penală pentru OMV Petrom. Compania a fost găsită vinovată pentru moartea unui minor
Condamnare penală pentru OMV Petrom. Compania a fost găsită vinovată pentru moartea unui copil de un an și opt luni

Condamnare penală pentru OMV Petrom. Tragedia a avut loc în comuna dâmbovițeană Cobia, în 2016, când copilul a murit înecat într-o fosă plină cu petrol de lângă o sondă de extracţie amplasată la marginea localității. Decizia nu este definitivă, iar OMV Petrom a anunţat deja că va formula apel împotriva hotărârii.

Citeşte şi: Austria, gata să sacrifice OMV pentru a deveni independentă de gazul rusesc. Petrom poate ajunge sub controlul Norvegiei

Conform sentinţei, OMV Petrom a fost găsită vinovată şi a fost condamnată la plata unei amenzi penale în cuantum de 28.000 lei. În ceea ce priveşte latura civilă, instanţa de judecată a apreciat gradul de culpă a OMV Petrom SA de 50% şi a obligat compania să plătească daune morale în valoare totală de 135.000 de euro către familia victimei şi daune materiale şi alte cheltuieli în valoare totală de 22.000 lei, se mai arată în comunicatului citat de G4Media.

Judecătoria Găieşti a pronunţat sentinţa în dosarul în care OMV Petrom SA a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Acuzaţia priveşte incidentul ce a avut loc în comuna Cobia în 2016, şi care a avut ca urmare decesul unui copil. Compania îşi exprimă regretul profund pentru această pierdere. OMV Petrom a fost găsită vinovată şi a fost condamnată la plata unei amenzi penale în cuantum de 28.000 lei.

 În ceea ce priveşte latura civilă, instanţa de judecată a apreciat gradul de culpă a OMV Petrom SA de 50% şi a obligat compania să plătească daune morale în valoare totală de 135.000 euro către familia victimei şi daune materiale şi alte cheltuieli în valoare totală de 22.000 lei” se precizează în comunicatul citat.

Citeşte şi: Răzvan Nicolescu, reprezentantul statului român în consiliul de supraveghere al OMV-Petrom: „Petrom este şi va rămâne un brand românesc, indiferent de cine e acţionar. Statul trebuie să nu-şi vândă acţiunile”

De asemenea, instanţa a dispus pedeapsa complementară a suspendării activitaţii pe o perioadă de un an a sondelor petroliere de exploatare de pe raza judeţului Dâmboviţa care la data rămânerii definitive a hotărârii nu vor avea un perimetru complet închis şi încuiat sau cărora le va lipsi grătarul beciului sondei, precum şi publicarea hotărârii de condamnare, în extras.

OMV Petrom susține că, în prezent, nu există sonde de exploatare care să nu fie îngrădite sau cărora să le lipsească grătarul beciului sondei.

Menţionăm că, în prezent, nu există sonde de exploatare aparţinând OMV Petrom care să nu fie îngrădite sau cărora să le lipsească grătarul beciului sondei”, potrivit Agerpres.