Condimente și plante aromatice pentru conservele de iarnă, care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie. Acesta este secretul gospodinelor desăvârşite

Toamna este sezonul în care gospodinele nu mai prididesc cu munca pentru a-şi umple cămările cu fel de fel de preparate pentru iarnă. În prepararea conservelor, murăturilor sau zacuştilor pentru iarnă, acestea trebuie să aibă în vedere o listă cu ingrediente, plante aromatice și condimente menite să dea un gust special preparatelor.

10 oct. 2021, 16:03
Condimente și plante aromatice pentru conservele de iarnă, care nu trebuie să-ţi lipsească din bucătărie. Acesta este secretul gospodinelor desăvârşite

Condimente și plante aromatice pentru conserve. În general, reţetele preparatelor pentru iarnă nu sunt greu de realizat, singurul inconvenient fiind cel legat de durata de preparare. Pregătirea acestor produse necesită, de regulă, câteva ore. Dar cum adevăratele gospodine nu-şi pun problema timpului atunci când intră în bucătărie, nu le rămâne decât să-şi pună toată priceperea în realizarea celor mai gustoase produse pentru iarnă.

Esențiale pentru conservele de iarnă sunt o serie de condimente sau plante aromatice care îmbunătăţesc semnificativ gustul şi, în plus, aduc şi beneficii sănătății.

Condimente și plante aromatice pentru conserve

Astfel, pe lista condimentelor care nu trebuie să-ţi lipsească la prepararea conservelor de iarnă trebuie să se afle cimbrul, potrivit evz.ro. Are o aromă puternică, dar şi proprietăţi antiseptice. Este folosit pentru preparatele din carne şi la buchețelele de verdeţuri asortate.

Citeste si Reţetă de murături pentru la iarnă. Cum să bagi gogoşarii ca să nu se înmoaie. Secretul gospodinelor din Coşteiu de Sus

Usturoiul, ceapa și mărarul fac minuni la castraveciorii în saramură sau în oțet. De asemenea, frunzele de țelină și crenguțele de vișin îmbunătățesc calitatea castraveților conservaţi în oțet. Frunzele de ţelină sunt bogate în apă, fiind o sursă bogată de hidratare.

La rândul lor, busuiocul şi frunzele uscate de dafin dau o aromă specială conservelor pentru iarnă.

Boabele de piper, de muştar și hreanul menţin gogoşarii tari, iar menta, cimbrul, coaja de lămâie sau de portocală dau aromă oţetului şi conservelor.

Pătrunjelul, ienibaharul, ardeiul iute și rozmarinul aromatizează uleiul şi conferă un gust desăvârşit marinadei pentru carne. Pătrunjelul este o sursă importantă de proteine, minerale precum: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, dar și de ulei volatil, lipide și flavonoizi. Conține mai multă vitamina C decât anumite citrice precum lămâia sau portocala, dar este bogat și în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, K și E. Rozmarinul este un adjuvant pentru memorie, dar și un tonic digestiv și stimulent al circulației cerebrale.

Boiaua, fie că este dulce sau iute, este folosită pentru condimentarea pastelor de ardei sau roşii.

Citeste si Marea greşeală pe care o faci când găteşti legumele. Evită să foloseşti această metodă!