Condimentul preferat al românilor va fi cu 40% mai scump. Contribuie la creșterea inflației în Europa

Condimentul preferat al românilor va contribui la creșterea inflației în Europa, iar prețul e preconizat că va crește cu 40% conform Șefei Băncii Centrale Europene.

31 mai 2021, 14:32
Condimentul preferat al românilor va fi cu 40% mai scump. Contribuie la creșterea inflației în Europa

Condimentul care se găsește în gospodăria oricărui român, și anume usturoiul, va contribui la creșterea inflației în Europa, în cazul în care este importat din China. Prețul usturoiului importat din China va crește cu 40%.

Factorii care contribuie la această creștere fabuloasă sunt lipsa muncitorilor la câmp și problemele în lanţul de aprovizionare, asociate cu creșterea cererii datorită renumelui usturoiului că ar ucide microbii și că ar întări sistemul imunitar.

Multe importuri din China riscă să devină mai scumpe, iar una dintre cauze este un nou superciclu al materiilor prime, ale căror prețuri cresc.

Condimentul cu 40% mai scump și scumpirea produselor din China

Isabel Schnabel, membră a boardului executiv al BCE din partea Germaniei, este de părere că actuala creștere a prețurilor la unele produse este cauzată de niște factori temporari.

„Presupunem că aceşti factori pe care-i vedem astăzi sunt trecători. Dar nu putem fi siguri.Este util să distingem două tipuri de factori. Pe de o parte, există factori tehnici, cum ar fi efectele de bază. Pe acestea le înţelegem bine. O mare parte a volatilităţii inflaţiei din acest an va fi determinată de aceşti factori. Este perfect clar că trebuie să analizăm aceste efecte temporare, iar acest lucru trebuie explicat publicului. Dar toate acestea sunt extrem de incerte şi în acest moment nu putem fi siguri de ceea ce se va întâmpla“, a declarat Isabel Schnabel, conform Mediafax.

Un reprezentant al biroului central de statistică din China susține că creşterea preţurilor de producător va afecta cu siguranță preţurile de consum, dar din ce în ce mai puțin datorită maturităţii sectorului industrial şi lungimii considerabile a lanţurilor de aprovizionare. Banca centrală a asigurat că „avansul global al preţurilor materiilor prime ar putea impulsiona gradual preţurile de producţie, însă riscul ca inflaţia să fie importată este controlabil“.