Condiții mai dure la admitere la rezidențiat 2023. S-a propus creșterea pragului minim de întrebări cu răspuns corect

Condițiile de admitere la Rezidențiat 2023 se înăspresc prin creșterea pragului minim la 130 de întrebări cu răspuns corect, față de 120 cât era anul trecut, potrivit unui proiect de metodologie de concurs pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

06 oct. 2023, 12:16
Condiții mai dure la admitere la rezidențiat 2023. S-a propus creșterea pragului minim de întrebări cu răspuns corect

Pragul de admitere la examenul de rezidențiat în 2023 crește la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, față de pragul de 60% de până acum, după cum prevede proiectul de metodologie de concurs pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, citat de Edupedu.ro.

Motivul invocat pentru ridicarea pragului de răspunsuri corecte este „ridicarea nivelului de selecție”, deși anul trecut au rămas 600 de locuri și posturi neocupate.

Citește și: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: „Românii pot deconta 400 de euro pe an în sistemul privat”

Potrivit referatului de aprobare a ordinului, în 7 și 18 septembrie au fost organizate videoconferințe cu rectorii universităților de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara: „În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. În acest sens cele 6 universități de medicină și farmacie și-au exprimat acordul scris”, se arată în document, care poate fi consultat mai jos în articol.

Citește și: Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră despre creșterea numărului de infectări cu noua tulpină COVID! ”Introducerea restricțiilor e speculație. Masca este o recomandare”

Examenul de rezidențiat reprezintă modalitatea de intrare la rezidențiat, forma de educație postuniversitară, cu durata între 3 și 7 ani în funcție de specializare, pentru absolvenții ciclului de licență de la facultățile de medicină, medicină dentară şi farmacie. Rezidențiatul este reglementat de Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012.