Condiţiile premierului britanic pentru semnarea unui nou tratat UE

The Telegraph anunţă condiţiile pe care premierul britanic le are, în ceea ce priveşte semnarea unui nou tratat al Uniunii Europene: includerea unor propuneri pentru ca UE sa aiba un "control intruziv" asupra bugetelor nationale.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 11:27
Condiţiile premierului britanic pentru semnarea unui nou tratat UE

Condiţiile premierului  ar putea constitui o piedică asupra iniţiativei preşedintelui francez Nicholas Sarkozy şi a cancelarului german Angela Merkel, de a-şi prezenta propunerile pentru consolidarea fiscală a zonei euro, în faţa preşedintelui UE Herman Van Rompuy.

Conceput pentru a soluţiona criza din zona euro, noul tratat al UE trebuie sa mai conţină, conform dorinţei lui David Cameron, măsuri de siguranţă pentru protecţia intereselor britanice. Deasemenea, noul tratat trebuie să ofere protecţie pentru piaţa unică, cât şi pentru sectorul financiar din Marea Britanie.

„Nu voi semna un tratat care nu contine aceste garantii, lucruri precum importanta pietei unice si a serviciilor financiare”, a declarat premierul britanic.

Dacă noul trata nu va cuprinde condiţiile pe care acesta le-a pus, Marea Britanie i-ar putea împiedica pe membrii zonei euro sa foloseasca institutiile europene, cum ar fi Comisia Europeana, pentru a pune in aplicare uniunea fiscala pe care o doresc, a adaugat oficialul britanic.

În cadrul summit-ului de la Bruxelles, care va începe joi, vor fi dezbătute documentele pentru crearea unei „uniuni fiscale reale” pregătite de Herman Van Rompuy, preşedintele UE.

Presa arată că propunerile prevăd un „un grad mai ridicat de supraveghere şi disciplină în cadrul politicilor naţionale”. Restabilirea încrederii pieţelor financiare ar putea „impune un control mai intruziv  asupra bugetelor naţionale din partea UE”, se specifică în documente.