Conducerea Maternităţii Elena Doamna, DEMISĂ doar după recomandarea Ministerului Sănătăţii

Conducerea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Elena Doamna" din Iaşi a fost demisă în timpul şedinţei de miercuri a Consiliului de Administraţie al instituţiei spitaliceşti, ca urmare a acuzaţiilor de malpraxis aduse, în luna septembrie, de o gravidă care a născut un făt ce era mort de mai bine de 24 de ore.

RomaniaTV.net
08 oct. 2014, 15:44
Conducerea Maternităţii Elena Doamna, DEMISĂ doar după recomandarea Ministerului Sănătăţii

Decizia demiterii managerului, dr. Emil Anton, şi a directorului medical, dr. Răzvan Socolov, a fost adoptată de membrii Consiliului de Administraţie din care fac parte câte un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), Colegiului Medicilor (CM) din Iaşi şi doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean (CJ). Toţi aceştia au votat în urmă cu o săptămână pentru menţinerea celor doi pe funcţii.

Schimbarea de opinie a survenit după ce, la începutul acestei săptămâni, raportul comisiei de control a Ministerului Sănătăţii a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. Comisia de control a recomandat eliberarea din funcţie a managerului şi a directorului medical al Maternităţii „Elena Doamna” şi numirea unei echipe manageriale, care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Vezi şi: CUTREMURĂTOR! Bebeluşul din maternitatea Iaşi A MURIT pentru că medicii de gardă DORMEAU în spital

O altă recomandare a fost cea a sancţionării persoanelor care aveau obligaţia asistării pacientei în timpul sarcinii şi în timpul spitalizării de către forurile responsabile. Ca urmare a acestei recomandări, medicul rezident, medicul curant şi specialistul de gardă au fost sancţionaţi de către Comisia de disciplină. Timp de trei luni cei trei medici nu vor mai face gărzi şi vor avea salariul diminuat cu 10%.

Alte recomandări vizează realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru şi protocoalele terapeutice cu dovada obiectivă a cunoaşterii ghidurilor naţionale din specialitatea de obstetrică ginecologie şi protocoalelor locale prin semnare de luare la cunoştinţă, precum şi organizarea unor workshopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru îmbunătăţirea relaţiei de comunicare medic-pacient. Îmbunătăţirea managementului spitalului clinic în mai multe direcţii, printre care identificarea nevoii de protocoale locale şi a aplicării lor în scopul scăderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventă a activităţii din timpul gărzii şi crearea unui climat de responsabilizare şi implicare a echipei medicale faţă de toate cazurile internate în spital.

Toate măsurile au fost luate după ce o femeie în vârstă de 28 de ani şi soţul acesteia au acuzat de malpraxis personalul medical de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” pentru că li s-a spus că nou născutul lor a murit la naştere, iar necropsia a arătat că era mort în uterul mamei de mai bine de 24 de ore înainte de naştere, conducerea maternităţii a negat acuzaţiile aduse de părinţi. Directorul medical, dr. Răzvan Socolov, susţinea că gravida, o femeie cu obezitate, ar fi fost consultată de mai multe ori de medici.

Vezi: Medicii de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, acuzaţi de MALPRAXIS după ce un bebeluş a murit în spital VIDEO