Conducerea Universităţii Babeș-Bolyai ia atitudine cu privire la tensiunile majore din societate

Publicat: Joi, 02 Februarie 2017 14:30 // Actualizat: Joi, 02 Februarie 2017 14:30 // Sursa: romaniatv.net

Conducerea Universității Babeș-Bolyai lansează un apel la inițierea unui dialog real și eficient între instituțiile statului pentru a elimina tensiunile majore care frământă societatea românească.

Reprezentanții UBB subliniază că universitatea, fără a fi implicată politic, are o mare datorie morală față de comunitate și societate în general și față de generația tânără, în mod special, și le lansează un îndemn pentru respectarea democrației, în acord cu civismul modern.

"Spiritul universitar este cel care trebuie să guverneze toate acțiunile noastre, iar acest spirit ne obligă la păstrarea și promovarea valorilor fundamentale ale societății și ale statului de drept. Regulile democratice sunt garantul acestor valori, iar ele trebuie să fie respectate, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate. Nerespectarea regulilor, în special în cazul unei democrații tinere, cum este cea a României, amplifică pericolul scindării societății și al apariției unor tensiuni sociale insurmontabile, într-un moment în care ochii Europei sunt ațintiți asupra noastră, iar situația politică internațională este una extrem de complicată", se arată în comunicat.

În acest context, Universitatea Babeș-Bolyai își exprimă îngrijorarea față de discrepanțele dintre programul de guvernare angajat și politicile implementate sau anunțate de Guvern în domeniul academic.

"Astfel, subfinanțarea mediului academic (educație și cercetare) — aspect semnalat recent și de către Asociația Ad-Astra a Cercetătorilor din România și de către Consiliul Tineretului din România — arată că, în ciuda angajamentelor publice, educația și cercetarea nu reprezintă, pentru guvernanți, priorități naționale. Mai mult, separarea Ministerului Cercetării și Inovării de învățământul superior și intenția de reorganizare a consiliilor consultative de la nivel ministerial (Consiliul Național al Cercetării Științifice, Consiliul Național de Etică etc.) sunt demersuri care ne îngrijorează, în condițiile în care acestea ne separă de aria europeană a educației și cercetării", se mai spune în comunicat.

Reprezentanții UBB mai atrag atenția, întrucât la demonstrațiile de stradă din ultimele zile participă un număr mare de tineri, mulți dintre ei studenți, că vocea acestora trebuie ascultată, fiind necesar un dialog real și de bun simț cu această parte a societății.

"Într-un astfel de moment, România are nevoie, mai mult decât oricând, de coeziune socială, iar conducerea Universității Babeș-Bolyai îndeamnă la construirea unui dialog real între instituțiile statului, a căror menire este aceea de a crea și de a păstra armonia în societate și de a asigura atașamentul nostru ferm la valorile Uniunii Europene", se mai arată în comunicat.

Documentul transmis presei este semnat de academicienii Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai și Ioan Bucur, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, precum și de cei nouă prorectori ai UBB și de Ioan Chirilă, care este președintele Senatului universității clujene.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H