Conductorul trenului deraiat în Spania a fost arestat preventiv pentru imprudenţă

Conductorul trenului care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, un accident soldat cu 80 de morţi, a fost plasat în arest preventiv "pentru imprudenţă", a anunţat vineri şeful poliţiei din Galicia, relatează AFP.

RomaniaTV.net
26 iul. 2013, 11:59
Conductorul trenului deraiat în Spania a fost arestat preventiv pentru imprudenţă

Întrebat de presă care este motivul arestării, care a avut loc joi la ora locală 20.00 (21.00, ora României), Jaime Iglesias a răspuns că acesta a fost arestat „pentru imprudenţă”, în contextul în care ipoteza privilegiată este viteza excesivă într-o curbă periculoasă.

„Îi sunt reproşate infracţiuni legate de accident”, dar „nu a fost audiat încă”, un lucru care „va avea loc foarte curând”, a adăugat el.

Ancheta asupra celui mai grav accident feroviar care a avut loc în Spania în ultimii 70 de ani se concentra vineri asupra conductorului şi unor posibile lacune în sistemul de frânare.

O scurtă înregistrare video difuzată joi de o publicaţie pe Internet surprinde un tren care merge cu viteză mare la intrarea într-o curbă periculoasă, după care iese de pe şine şi se culcă pe o parte.

Trenul „a frânat prea târziu”, conchide în ediţia de vineri ziarul El Pais, ancheta părând să se orienteze spre o posibilă insuficienţă a sistemului de frânare. Trenul „rula cu viteză mare pe un tronson fără sercuritate pentru (trenurile) de mare viteză”, scrie El Mundo.

Potrivit transcrierii unei comunicări radio a condutorului, preluată de presă, conductorul a recunoscut că mergea cu viteza de 190 de kilometri pe oră pe un tronson în acre viteza este limitată la 80 de kilometri pe oră.

În vârstă de 52 de ani, conductorul lucrează de aproximativ 30 de ani în cadrul Renfe, compania publică spaniolă de căi ferate, iar începând din 2000 în postul de conductor.

Uşor rănit în accident, bărbatul a fost spitalizat.

Poliţia spaniolă a anunţat vineri la prânz că a numărat 78 de corpuri ale unor persoane care au murit în accident, dintre care au fost identificate 72, în contextul în care bilanţul anunţat oficial este de 80 de morţi.

Între corpurile identificate se află şi cele a trei străini, şi anume un algerian, un mexican şi un american, a declarat pentru presă Antonio del Amo, încărcinat cu coordonarea poliţiei criminalistice.