Conflict uriaș între marile puteri! SUA, avertisment îngrijorător pentru Rusia: „Vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”

Alexei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin aflat la închisoare, se simte din ce în ce mai rău, după ce a început să facă greva foamei.

18 apr. 2021, 21:30
Conflict uriaș între marile puteri! SUA, avertisment îngrijorător pentru Rusia: „Vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”

Alexei Navalnîi, opozantul lui Vladimir Putin aflat la închisoare, se simte din ce în ce mai rău, după ce a început să facă greva foamei.

Medicii care au grijă de Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă urgent fiindcă ar putea avea stop cardiac „în orice moment”. Alexei Navalnîi este bolnav și în greva foamei.

Principalul opozant de la Kremlin a refuzat să mai mănânce de pe data de 31 martie pentru a protesta față de condițiile precare de detenție. Navalnîi a acuzat că administrația penitenciarului i-a refuzat dreptul la un medic și la medicamente. Avocații săi au spus că are nevoie de consult fiindcă suferă de o dublă hernie de disc.

Medicul personal al opozantului, în vârstă de 44 de ani, Anastassia Vassilieva, și alți trei medici, inclusiv un cardiolog, au solicitat accesul imediat la Navalnîi, potrivit unei scrisori adresate serviciilor penitenciare din Rusia și postată sâmbătă pe contul de Twitter al lui Vassilieva.

Nivelul concentrației de potasiu din sângele lui Navalnîi a atins un nivel „critic” de 7,1 mmol / L (milimoli pe litru), „ceea ce înseamnă că pot apărea atât disfuncții renale, cât și probleme grave ale ritmului cardiac în orice minut”, a spus medicul.

„Un pacient cu un astfel de nivel de potasiu ar trebui să fie observat în terapie intensivă, deoarece se poate dezvolta oricând o aritmie fatală”, a adăugat cardiologul Iarolav Achikhmine pe Facebook.

Avertismentul SUA: Vor exista consecințe dacă Navalnîi moare

Casa Albă a transmis duminică că vor exista consecințe dacă opozantul rus Alexei Navalnîi va muri în detenție. „Studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune și nu le voi dezvălui public în acest stadiu, dar am indicat că vor exista consecințe dacă domnul Navalnîi moare”, a declarat pentru CNN Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden.

Acesta a mai spus că SUA s-a aliat cu UE și cu alte „numeroase democrații din lume” pentru a impune sancțiuni, „drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui”. Potrivit lui Sullivan, administrația SUA a informat guvernul rus că „ceea ce i se va întâmpla domnului Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor și vor fi trași la răspundere de comunitatea internațională”.

Oficialul de la Casa Albă susține că mesajele au fost transmise „în privat, prin intermediul unor căi diplomatice”. El nu a spus dacă planul de organizare a unei întâlniri între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că soarta lui Aleksei Navalnîi este „total nedreaptă”. Iar aliaţii opozantului, în vârstă de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au lansat duminică un apel la ruşi să iasă şi să protesteze pe 21 aprilie, „pentru a-i salva viaţa”.