Conflictul de la Colegiul „Gheorghe Şincai”, stins temporar. Elevii şi profestorii vor fi lăsaţi să încheie anul şcolar în actuala clădire

Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 al Municipiului București au semnat marţi, la sediul Ministerului Educației, un protocol prin care își asumă în mod explicit obligația de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

16 feb. 2021, 17:52
Conflictul de la Colegiul „Gheorghe Şincai”, stins temporar. Elevii şi profestorii vor fi lăsaţi să încheie anul şcolar în actuala clădire

Potrivit documentului semnat de cele două părţi, până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul „Gheorghe Şincai”, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni. Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților.

De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va sprijini Colegiul Național „Gheorghe Șincai” în vederea garantarii conservării în cele mai bune condiții a arhivei și a elementelor de patrimoniu. În același context organizatoric, în urma primirii de către Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a clădirii identificate, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va iniția toate procedurile necesare demarării lucrărilor de construcții necesare și dotării cladirii cu mobilier specific.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu s-a dus să vorbească cu profesorii de la „Gheorghe Șincai”: „Nu va fi nicio relocare în acest an școlar”

După finalizarea si recepționarea lucrărilor de construcții, Primăria Sectorului 4 își asumă obligația de a preda clădirea identificată către Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

În data de 4 februarie, Primăria Sectorului 4 a înregistrat în instanţă o cerere de evacuare a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”. Autorităţile au cerut anterior relocarea pentru a realiza lucrări de consolidare a clădirii, însă s-au lovit de refuzul Consiliului de Administraţie. Mai mulţi părinţi şi o parte din profesorii de la Colegiul „Gheorghe Şincai” au trimis în luna ianuarie petiţii pentru a opri relocarea unităţii de învăţământ. Oamenii pun la îndoială expertiza din care reiese că imobilul de patrimoniu ce datează din 1928 este încadrat la risc seismic II şi acuză Primăria Sectorului 4 de lipsă de transparenţă.

Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, se arată în scrisoarea deschisă cei 26 de profesori semnatari.

Citeşte şi Daniel Băluţă dă în judecată Colegiul Gheorghe Şincai. Anunţul făcut de primarul Sectorului 4