Conflictul din Siria: Rusia şi SUA, umăr la umăr în bătălia pentru salvarea oraşului Alep din mâinile jihadiştilor

Rusia și SUA sunt aproape de un acord asupra cooperării lor militare cu privire la Alep (nord-vest), oraș-cheie în conflictul sirian, unde se duc lupte înverșunate forțele Damascului și rebeli, a anunțat luni ministrul apărării rus, Serghei Șoigu, citat de AFP.

15 aug. 2016, 16:56
Conflictul din Siria: Rusia şi SUA, umăr la umăr în bătălia pentru salvarea oraşului Alep din mâinile jihadiştilor

„Suntem într-o fază foarte activă a negocierilor cu partenerii noștri americani (…) și în contact aproape permanent cu Washingtonul”, a afirmat Șoigu în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Rossia 24.

„Avansăm pas cu pas spre o configurație — și vorbesc aici doar de Alep — ceea ce ne va permite să găsim obiective comune și să începem să luptăm împreună pentru ca pacea să se instaureze pe acest pământ care suferă de mult timp”, a adăugat el.

Bătălia pentru Alep, cea mai importantă de la începutul conflictului în Siria în 2011, este crucială atât pentru regim, cât și pentru rebeli. Cele două tabere adverse și-au comasat aici trupe și încearcă să preia controlul asupra acestui al doilea oraș ca mărime din Siria, divizat din 2012 între cartiere ocupate de rebeli în partea de est și cartiere proregim în vest, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Medicii din Alep către Obama: Nu avem nevoie de lacrimi, nici compasiune, nici de rugăciuni. Dovediţi că sunteţi prietenii sirienilor

Rusia, care susține armata siriană printr-o campanie de bombardamente aeriene, a propus instituirea unei „pauze umanitare” de trei ore zilnic la Alep pentru a permite furnizarea de ajutor umanitar. Ea se teme totodată că această pauză ar putea permite rebelilor să se aprovizioneze cu arme și combatanți.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a recunoscut luni că această fereastră de trei ore nu este „suficientă” pentru a ajuta la îmbunătățirea situației umanitare la Alep.

Moscova și Washingtonul au convenit în iulie după o vizită a secretarului de stat american John Kerry în capitala rusă asupra unei cooperării sporite în Siria pentru a salva armistițiul și a-i combate pe jihadiști, dar modalitățile concrete ale acestei cooperări nu au fost făcute publice.