Confruntări sângeroase în Caucaz. Tensiunile generate de conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia, scăpate de sub control

Conflictul care durează de aproape trei decenii între Armenia şi Azerbaidjan pare nu doar să nu se mai termine, dar chiar să se acutizeze cu fiecare zi care trece. Autorităţile azere au anunțat moartea unui general azer, dar și a altor cinci ofițeri, în cea de-a treia zi de lupte cu armata armeană la granița nordică dintre cele două state, informează BBC. Bilanțul victimelor din Azerbaidjan a ajuns la 11 morți. 

RomaniaTV.net
14 iul. 2020, 15:21
Confruntări sângeroase în Caucaz. Tensiunile generate de conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia, scăpate de sub control

Armenia a anunțat moartea a doi ofițeri. 

Ambele state se acuză reciproc de bombardarea zonelor civile de la graniţă. 

Conflictul dintre cele două foste state sovietice asupra teritoriului Nagorno-Karabakh rămâne fără rezolvare, însă luptele recente s-au dus în Tavush, o zonă aflată la nordul teritoriului disputat. Armata din Adzerbaidjan a anunțat patru morți, însă și distrugerea unei fortificații armene și a unor sisteme de artilerie. 

Războiul dintre cele două state sovietice a debutat în 1988 şi a ţinut până în 1994, când Armenia i-a susținut pe etnicii armeni din enclava Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan.

Citeşte şi „Afaceri” în vreme de pandemie. Cum sunt fentate autorităţile elene de turiştii care nu vor să facă testul de coronavirus la frontieră

În cadrul unei întâlniri de urgență care a avut loc luni, 13 iulie, președintele azer Ilham Aliyev a ţinut să sublinieze că „întreaga responsabilitatea pentru această provocare aparţine Armeniei„.

La rândul său, Armenia a acuzat Adzerbaidjanul că „a folosit sisteme de artilerie într-un atac cu scopul de a captura poziții armene„.

Au fost respinși, suferind pierderi umane. Nu au existat victime printre soldații armeni„, a anunțat pe Facebook Shushan Stepanyan, purtător de cuvânt al ministrului armean al Apărării.

Pe 6 iulie, președintele azer Ilham Aliyev a spus că negocierile de pace cu Armenia nu au dus la niciun rezultat şi că discuțiile purtate între miniștrii de Externe ale celor două țări sunt „fără rost„.