UCRAINA FIERBE: Violenţe la Kiev. Cinci morţi şi 300 de răniţi în rândul protestatarilor VIDEO

Confruntările care au izbucnit miercuri dimineaţa la Kiev s-au intensificat, manifestanţi aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade asurzitoare. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a îndemnat pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor "extremişti" şi a declarat că regretă profund moartea unor persoane.

RomaniaTV.net
23 ian. 2014, 04:43

UPDATE:

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au reunit în centrul Kievului, miercuri seara, după o zi marcată de ciocniri mortale cu poliţia. Noi ciocniri aveau loc între manifestanţi şi scutieri, în contextul în care opoziţia a ameninţat că va trece „în ofensivă” începând de joi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii.

În pofida temperaturilor de minus 10 grade, militanţi din cadrul opoziţiei s-au mobilizat pentru a consolida baricadele care protejează Piaţa Independenţei.

Accesul în Piaţa Independenţei, aflată de două luni în centrul unei mişcări de contestare generate de refuzul autorităţilor ucrainene de a semna Acordul de Asociere cu UE, este restricţionat în unele locuri.

La câţiva sute de metri, pe strada Gruşevski, unde confruntări violente au avut loc duminică, ciocnirile continuau între manifestanţi şi forţele de ordine.

Opozanţii aruncau cu cocteiluri Molotov în direcţia scutierilor, de care sunt separaţi de o baricadă în flăcări.


 

UPDATE Opoziţia ucraineană avertizează că va trece „în ofensivă” dacă Ianukovici nu face concesii

Manifestanţii din Ucraina vor trece „în ofensivă” începând de joi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii, afirmă unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Klişko, citat de AFP, potrivit Mediafax.

„Dacă Viktor Ianukovici nu face concesii, joi vom trece în ofensivă”, a avertizat Klişko în faţa a zeci de mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev, recomandând preşedintelui să convoace alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.

UPDATE: Centrul medical al protestatarilor spune că sunt cinci activiști uciși și 300 răniți în confruntările din Kiev, Ucraina, potrivit SkyNews.

UPDATE: Ministerul de externe al Poloniei și-a exprimat de „profunda îngrijorare” cu privire la o represiune a protestelor anti-guvernamentale de la Kiev, atunci când l-a convocat pe ambasadorul ucrainean în Varșovia, informează RussiaToday.

Un incendiu masiv a izbucnit în piaţa centrală din Kiev, din cauza focului aprins de protestatari.

incendiu

Forţele de ordine au adus un vehicul blindat la confruntările cu protestatarii

 blindat

Forţele de ordine din Ucraina au adus cel puţin un vehicul blindat la confruntările cu manifestanţii proeuropeni adunaţi la Kiev, relatează AFP, notând că este prima dată când se intervine cu un astfel de vehicul.

Vehiculul blindat a avansat pe strada Grucevski din Kiev, traversând baricade părăsite de manifestanţi.

Sute de agenţi ai forţelor de ordine au mers în spatele vehiculului.

UPDATE: Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu trei dintre liderii opoziţiei ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit miercuri cu trei lideri ai opoziţiei, în încercarea de a găsi o soluţie pentru încetarea violenţelor din centrul oraşului Kiev, anunţă Preşedinţia ucraineană.

Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu Arseni Iaţeniuk, Oleg Tiagnibok şi Vitali Klişko.

La reuniune a fost prezent şi Andriy Kliuiev, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională.

UPDATE: Ianukovici îi îndeamnă pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor „extremişti”

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a îndemnat miercuri pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor „extremişti” şi să continue înfruntările violente din centrul Kievului, care s-au soldat cu doi morţi.

„Regret profund moartea unor persoane în conflictul provocat de extremişti. Îndemn oamenii să nu dea curs apelurilor extremiştilor politici”, a declarat Ianukovici, citat într-un comunicat difuzat de preşedinţie.

UPDATE: Poliţia ucraineană lansează un nou asalt împotriva manifestanţilor şi câştigă teren

Poliţia ucraineană a lansat un nou asalt împotriva manifestanţilor regrupaţi pe strada Gruşevski, în centrul Kievului, reuşind să disperseze manifestanţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi grenadelor asurzitoare

Un cordon de scutieri a avansa în direcţia manifestanţilor, care ripostau aruncând cu pietre şi coctailuri Molotov.

Ambulanţe preluau răniţi.

Membri din cadrul forţelor antirevoltă ucrainene au format cordoane, în spatele scuturilor, iar manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi pietre în ei, pe strada care conduce spre Parlament, a constat un corespondent AFP.

Manifestanţii se adăposteau, la rândul lor, în spatele unor vehicule de poliţie incendiate zilele trecute.

Doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare, în centrul Kievului, unde se desfăşurau confruntări violente între poliţie şi manifestanţi, a anunţat miercuri Parchetul General ucrainean, într-un comunicat.