Congresul PNL. Cum s-a luptat nonagenarul Quintus cu liberalii limbuţi. „Vrei să intervin cu forţa?”

La 96 de ani fără o lună, seniorul liberal Mircea Ionescu-Quintus are încă energie să reziste la un congres maraton şi să pună la punct liberalii care, odată ce se trezesc la microfon, uită să se mai oprească din vorbit. "Du-te, dom'le în sală! Vrei să intervin cu forţa?", l-a pus la punct Quintus pe un june care nu se mai dădea plecat de la prezidiul Congresului PNL din acest weekend.

RomaniaTV.net
23 feb. 2013, 16:44
Congresul PNL. Cum s-a luptat nonagenarul Quintus cu liberalii limbuţi. „Vrei să intervin cu forţa?”

Într-un congres al PNL destul de anost, în care jocurile erau făcute dinainte, evenimente neprevăzute nu prea au avut loc. Pata de culoare a fost oferită de către Mircea Ionescu-Quintus, care pe 18 martie va împlini 96 de ani.

Ca senior liberal, a fost invitat să ia loc la prezidiul Congresului pe care nu l-a părăsit, chiar dacă lucrările au durat ore în şir.

Quintus a venit pregătit doar cu o pereche de ochelari de soare care să-l ferească de luminile puternice ale reflectorelor aţintite asupra scenei.

După ce Crin Antonescu şi-a depus oficial mandatul de preşedinte pentru câteva ore, până când urma să fie reconfirmat prin vot, lucrările au fost conduse de Quintus, în perioada în care aveau loc dezbaterile pe moţiunea lui Antonescu.

În pofida vârstei, veteranul liberal a condus lucrările cu o mână de fier dând clar de înţeles că nu are de gând să permită întârzieri peste graficul prevăzut în programul oficial. „Mai sunt 11 înscrişi la cuvânt. Unii au vorbit şi ieri şi ar mai vorbi şi mâine, dacă ar mai fi o zi de Congres„, a spus Ionescu-Quintus înainte de a propune delegaţilor limitarea la 3 minute a fiecărui discurs.

Propunerea a fost votată cu o largă majoritate de către delegaţi. „Probabil sunt vreo câteva voturi împotrivă, dar sunt cei care vor să vorbească”, a comentat fostul preşedinte al PNL.

Quintus s-a ţinut tare pe poziţii, invitându-l chiar şi Tudor Chiuariu să se menţină în limita celor 3 minute şi amintindu-i că a mai vorbit şi în ziua precedentă.

Însă primul care i-a dat serios de furcă a fost deputatul de Vâlcea Traian Dobrinescu, care este şi scriitor de meserie. „Îl salut pe domnul Crin Antonescu, imaginativul, rebelul şi novatorul preşedinte al PNL”, a început Dobrinescu, înainte de a se lansa în panseuri năucitoare despre condiţia liberalului.

„Un proverb oriental spune ‘Cine a avut, va mai avea; cine a făcut, va mai face; cine a fost, va mai fi.’ Această filosofie parcă a fost creată de cei mai autentici liberali”, a declamat Dobrinescu spre nedumerirea auditoriului. Însă vâna lirică a deputatului s-a îngroşat şi mai tare producând ziceri precum: „Omul, după cum spunea cronicarul, este suprem, dar spiritul este identic cu timpul”, „Un lider este mai puţin fericit şi mai mult împovărat” sau „Dacă acum 5 ani mi s-ar fi dat în cap cu USL-ul, aş fi murit pe loc. Şi acum doi ani m-a durut capul, dar apoi am stat ca ardeleanul şi am analizat”.

În faţa torentului sapienţial al lui Dobrinescu, Quintus a recurs la măsuri dure: „Vă tai microfonul!”.

Lui Relu Fenechiu i-a sugerat să renunţe la discurs, dar ministrul s-a făcut că nu înţelege. „Are cuvântul domnul Fenechiu. Dacă mai stăruie…”, a spus Quintus. La numele lui Fenechiu, s-a auzit şi un „Huoooo!” răzleţ din sală, probabil singurul semn de frondă al sălii din timpul Congresului.

Însă calvarul seniorului Ionescu-Quintus încă nu se terminase. Un oarecare Gabriel Grosaru, conform unor liberali, fiu al deputatului Mircea Grosaru, deputat ce reprezintă în Parlament minoritatea italiană, a urcat pe scenă, deşi trebuia să vorbească Ciprian Păuleţ. Quintus a fost vigilent şi şi-a dat seama de manevră. „Sunteţi Păuleţ? Nu sunteţi Păuleţ? Atunci daţi-mi voie să vă legitimez! Cu sisteme de astea nu izbutiţi în PNL!„. Subit intimidat, Grosaru a cerut să vorbească şi el, permisiune ce i-a fost dată pentru a-şi prezenta candidatura la funcţia de vicepreşedinte al PNL, deşi statutul prevede că în competiţie pot intra doar moţiuni susţinut de echipe complete de conducere. „Sunt avocat în baroul Bucureşti”, s-a prezentat Grosaru, moment în care lui Quintus i-a scăpat o onomatopee dezaprobatoare: „Uuuuuuuu!”.

Ulterior, Ionescu-Quintus i-a adus aminte confratelui său jurist că este nestatutară candidatura sa, dar Grosaru nu vroia să plece de la microfon. „Du-te, dom’le, în sală! Vrei să intervin cu forţa? Ce fel de avocat sunteţi? Doamne, iartă-mă, trebuia să fie şi aşa ceva„, a exclamat liberalul enervat, înainte ca Grosaru să plece sfios de pe scenă. La finalul luărilor de cuvânt, Quintus a remarcat cu francheţe: „Am încheiat acest episod lung, obositor. Probabil mai lung decât era nevoie.”

Apoi s-a trecut la vot. Puşi să voteze o listă în bloc, cu noua conducere a partidului, liberalii nu şi-au pierdut umorul.

Unul dintre ei îl întreba în glumă pe un altul: „Ce faci, Aurele, te-ai gândit cu cine votezi?„. Un altul i se adresa hâtru unui vicepreşedinte nou ales pe lista lui Antonescu, preşedintele CJ Mureş, Minodor Dobre: „V-am votat, să ştiţi!”. Însă Dobre nu a părut să sesizeze ironia căci a răspuns foarte serios: „Vă mulţumesc pentru vot.”

Iar dacă cineva căuta cu foarte multă perseverenţă, avea şanse să găsească şi un nemulţumit răzleţ. „Nu ştiu de ce am mai venit. Cu politica pumnului în gură la PNL… Mai bine trimiteam pe altul”, a mărturisit un liberal venit din provincie.