Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, acuzat de trafic cu dosare CNSAS. Reacţia lui Andrei Muraru

Andrei Muraru, consilier prezidenţial, a transmis sâmbătă că informaţiile privind deschiderea urmăririi sale penale într-un dosar de şantaj "sunt complet false", fiind vorba despre o cercetare in rem, iar el nu are nicio calitate în acest dosar. El fiind vorba despre plângeri "repetate" despre care Parchetul a stabilit deja că nu există nicio faptă penală.

RomaniaTV.net
08 oct. 2016, 10:15

„Informaţia vehiculată astăzi (sâmbătă – n.r.) în mass-media potrivit careia aş fi acuzat într-un dosar penal este complet falsă. Nu am nicio calitate în niciun dosar penal, nici de suspect, nici de învinuit. Este vorba despre o cercetare ”in rem”, deschisă ca urmare a plângerilor repetate depuse de un individ de câţiva ani de zile, pentru care Parchetul a constatat în două rânduri că nu există nicio faptă penală”, a scris Andrei Muraru, pe Facebook, potrivit News.ro.

Fraţii Andrei şi Alexandru Muraru, primul consilier prezidenţial şi cel de-al doilea vicepreşedinte al PNL Iaşi, sunt urmăriţi penal sub acuzaţia de şantaj şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicării ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Hotărârea a fost luată de Judecătoria Sector 5 care, pe 5 octombrie 2016, a decis să admită plângerea lui Corneliu Turianu, membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) faţă de ordonanţa de clasare dată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5.

Soluţia Judecătoriei Sector 5, din 5 octombrie 2016:

„În baza art. 341 alin. 6 lit. b c.p.p. admite plângerea formulată de petentul Turianu Cornel în contradictoriu cu intimaţii Muraru Dan Andrei şi Muraru Iulian Alexandru împotriva ordonanţei nr. 11501/P/2012 din 08.06.2016 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 şi a ordonanţei nr. 232/II-2/2016 din 07.07.2016 a Prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5, pe care le desfiinţează. Trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile prev. de art. 207 c.p rap. la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 şi art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000. În baza art. 275 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 05.10.2016″

În iulie 2016, Corneliu Turianu declara, într-o emisiune televizată, că a cerut la Ministerul Justiţiei dosarul său profesional. “După un control atent, Ministerul de Justiţie, prin Corpul de control, a stabilit că dosarul meu a dispărut din arhiva Ministerului de Justiţie. A mai constatat că au dispărut încă 16 dosare ale foştilor miniştri, ale unor judecători, al domnului Valeriu Stoica… Atunci am aflat cu stupoare, în urmă cercetărilor Corpului de control, că cel care a luat dosarele din Ministerul de Justiţie este Muraru Alexandru, fratele geamăn al lui Andrei Muraru, actualul consilier al preşedintelui. Ce a făcut cu ele? I le-a dat fratelui să şantajeze. A rezultat că, până la urmă, dumnealui a vrut să-şi introducă fratele la CNSAS”, a declarat Turianu.

Presupusul furt de documente din Ministerul Justiţiei ar fi avut loc în 2007, pe când ministru al Justiţiei era Tudor Chiuariu, o parte din dosarul profesional al fostului judecător Turianu fiind depus de fraţii Muraru ca probe împotriva acestuia.

Corneliu Turianu a mai arătat că i-a acţionat de cei doi fraţi în judecată. “Pentru unul pentru sustragere de documente din arhiva Ministerului de Justiţie, iar celălalt pentru două infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie: şantaj pentru a mă determina să eliberez locul în favoarea fratelui şi folosirea şi darea publicităţii de documente la care nu are acces publicul. În referatul procurorului din 10 iulie 2015 sunt anunţat că s-a început urmărirea penală împotriva celor doi domni. E o complicitate la folosirea documentelor”, a mai susţinut Turianu.

Citeşte şi: Mircea Dumitru: Am văzut o adeziune cu Securitatea, dar nu este scrisul meu

Cine este Andrei Muraru

Andrei Muraru, născut în 1982, a fost numit Consilier Prezidențial pe 22 decembrie 2014.

Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Preşedinţiei, Andrei Muraru este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master ”Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Al. I. Cuza” Iași.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009 a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011).

Coordonator al volumului Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967) (Polirom, 2008), coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014) şi co-editor al Ghidului Arhivelor Naţionale ale României (Bucureşti, 2010). De asemenea, a publicat numeroase studii și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.

A fost decorat de M.S. Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia ”Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofițer (2015).