Consiliul Concurenţei suspectează un acord între companii pentru a retrage un sortiment de benzină

Potrivit Consiliului Concurenţei, în 2008, compania Petrom a eliminat de pe piaţă cel mai ieftin sortiment de benzină, Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb), încălcând reglementările privind concurenţa. OMV Petrom respinge acuzaţia Consiliului şi spune că va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o reprezentare corectă a faptelor relevante care sa fie reflectate în decizia finală a Consiliului Concurenţei.

RomaniaTV.net
16 nov. 2011, 18:15
Consiliul Concurenţei suspectează un acord între companii pentru a retrage un sortiment de benzină

Ce suspectează echipa de investigaţie este că a avut loc o înţelegere între companiile prezente pe piaţă pentru a retrage un sortiment de benzină înainte de termenul prevăzut de lege. (…) Ele au la dispoziţie 30 de zile ca să-şi prezinte punctul de vedere. Va avea loc în decembrie o audiere în care avocaţii companiilor îşi vor prezenta cazul şi apoi, după ce ascultăm şi echipa de investigaţii, ei şi colegii mei va trebui să luăm o decizie. Dacă acceptăm recomandările din raport, care vizează sancţionarea companiilor, sau dacă din contră vom constata că nu sunt dovezi suficiente pentru a le sancţiona„, a declarat pentru RTV Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Modelul Petrom ar fi fost urmat şi de alţi benzinari, care au scos din ofertă acest tip de combustibil, declanşând o scumpire în masă a carburanţilor.

Pentru această decizie, Petrom riscă să primească o amendă gigant. 10 la sută din cifra de afaceri a companiei ar putea ajunge în conturile statului. Adică aproximatin jumătate de miliard de euro.

Reprezentanţii companiei Petrom resping acuzaţiile Consiliului Concurenţei. Ei susţin că foarte puţini români cumpărau, în 2008, benzina Eco Premium. Mai exact, 2% din carburanţii vânduţi erau din acest sortiment, lipsa cererii fiind şi motivul pentru care nu a mai dorit să vândă această benzină.

„In perioada pretinsei încălcări, Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piaţa românească de carburanţi. Decizia de a retrage de pe piaţa Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu şi economice, ţinând cont în mod adecvat de interesele consumatorilor”, susţin reprezentanţii Petrom într-un comunicat de presă.

Compania trebuie să răspundă şi oficial acestor acuzaţii în 30 de zile. În decembrie, benzinarii vor fi audiaţi şi apoi va fi luată decizia finală.