PUZ-urile în Bucureşti vor fi suspendate pentru un an. Decizie de ultimă oră a CGMB

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis vineri ce se întâmplă cu PUZ-urile. Nicușor Dan a cerut iniţial suspendarea PUZ-urilor pentru 24 de luni, având susţinerea USR PLUS. În schimb, PNL a vrut suspendarea PUZ-urilor doar timp de trei luni. Consilierii PSD nici nu au vrut să audă despre asta.

26 feb. 2021, 15:00
PUZ-urile în Bucureşti vor fi suspendate pentru un an. Decizie de ultimă oră a CGMB

UPDATE:

După votul obţinut pe cele cinci proiecte, Nicuşor Dan s-a declarat mândru că este susţinut de PNL şi USR.

„Este un moment de cotitură pentru ceea ce înseamnă devoltarea oraşului. Vreau să mulţumesc consilierilor PNL şi USR, să îi felicit că au rezistat ameninţărilor din această săptămână. Sunt mândru că sunt susţinut de această majoritate. În sfârşit Bucureştiul este condus de o autoritate publică. Autoritate publică înseamnă cineva care reprezintă cetăţenii şi luptă pentru ei”, a declarat Nicuşor Dan.

UPDATE: Amendamentul primarului general care prevede ca cele 5 PUZ-uri de sector să fie suspendate pe o perioadă de 12 luni a fost adoptat de Consiliul General cu 28 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi zero abţineri.

De asemenea, proiectul în integralitatea sa privind suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Sector 2 a fost adoptat cu 29 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi zero abţineri.

Acelaşi amendament pentru Sectorul 3, propus de Nicuşor Dan, a fost adoptat de către CGMB cu 29 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi o abţinere.

UPDATE: PSD cere repetarea votului pe motiv de presupuse nereguli

UPDATE: Amendamentul lui Nicuşor Dan care prevede ca cele 5 PUZ-uri de sector să fie suspendate pe o perioadă de 12 luni a fost adoptat de Consiliul General cu 29 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi zero abţineri.

UPDATE: Nicuşor Dan a prezentat un amendament pe care l-a propus cu privire la cele 5 PUZ-uri de sector care prevede suspendarea acestora pe o perioadă de 12 luni.

„Art. 1 – H.C.G.M.B nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal se suspendă pe o perioadă de 12 luni începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Pe perioada suspendării HCGMB nr. 339/2020, primarul şi direcţiile din cadrul aparatului de specialitate ale primarului general vor analiza neconcordanţele cu legislaţia aplicabilă în domeniul urbanismului la nivel de Unitate Teritorială Reglementată (UTR), în vederea identificării situaţiilor neconforme.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, primarul general şi aparatul de specialitate vor comunica public Unităţilor Teritoriale Reglementate în care au fost identificate neconcordanţe cu legislaţia aplicabilă în domeniul urbanismului.

La expirarea celor 90 de zile, primarul general şi aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice în vederea identificării soluţiilor optime de reglementare urbanistică.

Art. 2 Prevederile articolului 1, alineatul 1 nu se aplică certificatelor de urbanism pentru autorizare emise anterior adoptării prezentei hotărâri şi autorizaţiilor de construire/desfiinţare aflate în curs de emitere şi pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în baza HCGMB nr. 339/2020.

Cererile pentru emiterea certificatelor de urbaanism pentru autorizare depuse anterior momentului intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi nesoluţionate se vor soluţiona conform legislatiei specifice în vigoare.

Primatul Municipiului Bucureşti şi primarii sectoarelor Municipiului Bucureşti au obligaţia de a comunica CGMB până luni 1 martie 2021, ora 17.00, lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare formulate până la 26 februarie 2021, aflate în curs de soluţionare.

Pe perioada suspendării HCGMB nr. 339/2020, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de consturire/desfiinţare care vor fi emise de primarul municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor municipiului Bucureşti vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare HCGMB nr. 339/2020.

Articolul 3 se elimină şi articolul 4 rămâne neschimbat şi devine articolul 3”, arată amendamentul prezentat de către primarul general în şedinţa de vineri a CGMB.

USR a anunţat că renunţă la amendamentul care prevede suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector pentru o perioadă de 24 de luni şi susţine varianta propusă de Nicuşor Dan care vizează suspendarea acestora pentru o perioadă de un an.

UPDATE: PNL și USR au picat la un consens privind suspendarea PUZ-urilor. Planurile urbanistice zonale din Sectoarele 2,3,4,5 și 5 vor fi suspendate timp de 12 luni. Acordul vine după un scandal monstru la CGMB.

USR-PLUS a venit în Comisia Juridică cu amendamente prin care PUZ-urile din Capitală să se suspende pentru o perioadă de 24 de luni. Varianta a fost susținută și de primarul general, Nicușor Dan, notează Ştiripesurse.

UPDATE: Şedinţa CGMB a început, vineri, la ora 16:30.

„Avem niste puncte importante pe ordinea de zi. În primul rand suspendarea puz-urilor de sector, absolut nocive care se distrug sute de hectare de spatiu verde, care distrug oportunitati de dezvoltare, care distrug posibilitatea orasului de a avea o promenada, petrecerea timpului liber pe malurile lacului din nordul Bucureştiului. Este inandmisibil, daca noi vrem sa avem o dezvoltare sustenabilă, sa avem investitori seriosi care sa vina in oras, este inadmisibil sa dai niste puz-uri care reglementează situatia pentru sute de mii de oameni si sa fie anulate in instanta.

Unul din lucrurile pe care promit ca le vom face este sa dam o stabilitate si o predictivbilitatea in orasul asta,. Nu se mai poate sa dam niste acte normative la niv de primaria capitalei ccare sa afecteze sute de mii de oameni si care sa fie anulate in instanta”, a declarat Nicuşor Dan la începutul şedinţei.

Primarul Capitalei a mai spus că un alt proiect de hotărâre vizează Parcul Natural Văcăreşti.

„Tot în zona de protecţie a mediului şi de spaţiu verde avem un proiect prin care solicităm trecerea în administrarea noastră a Parcului Natural Văcăreşti. Acolo vrem să deschidem un concurs de arhitectură pentru că este un potenţial uriaş şi turistic pentru bucureşteni acest Parc Natural Văcăreşti”, a mai precizat Nicuşor Dan.

UPDATE: Şedinţa CGMB nu a început nici după aproape patru ore de amânări. Iniţial, oficialii dădeau asigurări că şedinţa se ţine, însă există în continuare certuri privind suspendarea PUZ-urilor, după cum au precizat surse pentru România TV.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General de vineri se află cinci proiecte prin care ar urma să se decidă suspendarea PUZ-urilor (planurile urbanistice zonale) aprobate în mandatul Gabrielei Firea în sectoarele 2,3,4,5 și 6.

Edilul Capitalei susţine că e nevoie de suspendarea PUZ deoarece prin permiterea de construcţii se reduce spaţiul verde din Bucureşti.

„Este absolut scandalos, este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, în situaţia în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, în situaţia în care avem zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza acestei poluări atmosferice în Bucureşti, sute de hectare de spaţiu verde, repet, sute de hectare de spaţiu verde, nu e o metaforă, e vorba de sute de hectare de spaţiu verde, prin aceste PUR-uri de Sector urmează să devină, să-şi piardă statutul de spaţiu verde şi să devină spaţii construibile, este inadmisibil. În al doilea rând, vorbesc punctual, dar e o chestiune importantă”, a afirmat primarul general.

Consilierul general Diana Mardarovici (PNL) a afirmat, vineri, că Nicuşor Dan le-a transmis că are nevoie de o perioadă de trei luni pentru a identifica toate problemele de urbanism din Capitală, perioadă cu care consilierii sunt de acord. Durata finală pentru care vor fi suspendate PUZ-urilor nu a fost încă stabilită.

„Dacă ni se spune de cât este nevoie, iar noi avem încredere că noul primar vrea să facă lucrurile repede şi corect, noi vom vota ceea ce ne spune primarul general că poate realiza”, a afirmat Diana Mardarovici, conform News.ro.

„Primarul general ne-a comunicat că are nevoie de o perioadă de trei luni pentru a identifica problemele şi UTR-urile unde sunt aceste probleme. Un UTR este zona în care sunt problemele respective. Vorbim despre parcuri, despre spaţii verzi, despre blocurile între case. Trei luni sunt necesare acestui demers, pentru a face şi a pune în loc ceva bun, pentru a nu bloca dezvoltatorii de bună credinţă.

Nu-i putem pune pe toţi în aceeaşi oală, pentru că mulţi dintre ei dau şi oferă locuri de muncă (…) Nu putem să mergem de la premisa relei credinţe când facem referire la ei”, a declarat Diana Mardarovici, vineri, la finalul unei discuţii cu primarul general Nicuşor Dan.

Suspendarea PUZ-urilor, încă o necunoscută. „Trebuie să facem lucrurile să funcţioneze”

Termenul final pentru care vor fi suspendate PUZ-urile din cinci sectoare ale Capitalei nu a fost încă stabilit.

„Termenul final vă asigur că, dacă ni se spune de cât este nevoie, iar noi avem încredere că noul primar vrea să facă lucrurile repede şi corect, noi vom vota ceea ce ne spune primarul general că poate realiza. Noi nu vrem să dăm termene nedefinite în Primăria Bucureşti, astfel încât după 1 an, 11 luni şi 2 zile să ne spună că acum s-au apucat şi mai au nevoie de o suspendare de încă 2 ani, de încă 9 sau încă 20. (…) Nu este puţin când există dorinţa de a rezolva ceva. Bucureştenii s-au obişnuit cu tergiversarea aceasta, mai ales în Primărie. De ce să fim de acord că lucrurile durează mult, noi trebuie să facem lucrurile să funcţioneze”, a mai afirmat consilierul PNL.

Întrebată care este termenul final de suspendare, Diana Mardarovici a afirmat: „PNL va susţine termenul în care primarul general va rezolva problema. (…) Termenul final va fi stabilit în funcţie de timpul necesar, realist şi nu unul lungit, toată Primăria să fie la muncă. Mă deranjează ideea că munca le întrerupe cafeaua. Primarul general ne-a comunicat că-i trebuie trei luni”.

Citeşte şi: Scandal după suspendarea PUZ-urilor în Capitală. Nicuşor Dan: Nu poti construi bloc acolo unde este spatiu verde

Violeta Alexandru a anunţat că proiectele de hotărâre de Consiliul General iniţiat de primarul general pentru suspendarea planurilor urbanistice zonale din cinci sectoare vor fi votate de către consilierii PNL.

Citeşte şi: Nicuşor Dan suspendă PUZ-urile timp de 3 luni, în loc de 2 ani. Violeta Alexandru: Consilierii PNL vor vota proiectul