Consiliul NATO-RUSIA: Consolidarea capacităţilor Alianţei în Est, subiectul principal a reuniunii

Tema centrală a reuniunii Consiliului NATO-Rusia, prevăzută să aibă loc miercuri la Bruxelles, vizează decizia Alianței de a-și consolida prezența militară pe "flancul estic", precum și consecințele acestei decizii pentru securitatea europeană, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de TASS și RIA Novosti, citate de Agerpres.

RomaniaTV.net
12 iul. 2016, 09:38
Consiliul NATO-RUSIA: Consolidarea capacităţilor Alianţei în Est, subiectul principal a reuniunii

Printre alte subiecte, partea rusă intenționează să inițieze o dezbatere cu privire la inițiativa președintelui Finlandei, Sauli Niinisto, vizând creșterea securității zborurilor în regiunea baltică, acesta propunându-i recent omologului său rus, Vladimir Putin, ca avioanele militare ce zboară deasupra Mării Baltice să mențină transponderele (emițătoare radio ce permit identificarea avioanelor) deschise, pentru a se preveni incidentele nedorite.

În același timp, Moscova va pune accent pe riscurile pentru stabilitatea strategică, ca urmare a continuării dezvoltării sistemului de apărare antirachetă al SUA și NATO în Europa, a subliniat reprezentanta diplomației ruse, potrivit Agerpres.

Pe agenda reuniunii mai figurează situația din Ucraina, cea din Afganistan și amenințările teroriste la nivel regional, a indicat Zaharova.

Citeşte şi Serviciile de Informaţii Externe ale Germaniei au spionat guverne ale ţărilor UE şi NATO

Relațiile dintre Moscova și Alianță s-au deteriorat în martie 2014 pe fondul anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Tot atunci a fost suspendată activitatea Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit pentru prima oară după o pauză de doi ani abia în aprilie acest an.

La summitul de la sfârșitul săptămânii trecute desfășurat la Varșovia, statele membre NATO au convenit asupra desfășurării a patru batalioane în Polonia și țările baltice. Planurile consolidării prezenței Alianței în Europa de Est au suscitat critici constante din partea Moscovei, care susține că nu este interesată de escaladarea tensiunilor, dar că este pregătită să dea un răspuns adecvat la acțiunile Occidentului.


loading...
Partenerii noștri